КАКО НАМ ЈЕ КОРОНА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ? Срби купују више хране, више телефонирају, али ово им највише фали

Novosti online

01. 08. 2020. у 17:04

КАКО НАМ ЈЕ КОРОНА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ? Срби купују више хране, више телефонирају,  али ово им највише фали

Фото: И. Маринковић

КОРОНА вирус озбиљно је променио животне навике наших грађана, показују најновији статистички подаци. Због страха од заразе мање одлазимо у хипермаркете, па је значајно порасла онлајн куповина, као и достава хране.

Чак 30 одсто више телефонирамо него раније, 70 одсто мање идемо по кафићима и ресторанима и скоро свакодневно обарамо рекорде у коришћењу интернета. Психолози и сексолози тврде и да је ова епидемија допринела и да Срби упражњавају с*кс више него пре короне, али и да се за два-три пута повећао број раскида и развода!

ХРАНА, ХРАНА И ХРАНА

Секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић каже за Информер да је на почетку епидемије, у марту и априлу, забележен скок продаје великог броја намирница, а да се сада више купују само основне животне намирнице.

- У првим месецима по избијању епидемије била је велика навала и грађани су знатно више куповали. Највећи пораст куповине основних животних намирница забележен је у недељи од 9. до 15. марта. Тренутно се нешто више него иначе купују основне животне намирнице, попут брашна, уља, соли, шећера, меса, сапуна... Сада људи не праве залихе као на почетку епидемије, него се једноставно те намирнице сада више троше: многи још раде од куће, велики део становништва није отишао на одмор, не иде се по ресторанима, а деца не иду у школе и вртиће - објашњава Малиновић и додаје:

- Осетно се повећала и куповина преко интернета, као и достава хране. Што се тиче обуће и одеће, она се тек сад нешто више купује, али и то је мање него раније.

Из Министарства трговине, туризма и телекомуникација још наводе да се телефонски саобраћај повећао чак за 30 одсто у односу на период пре избијања епидемије, а коришћење интернета је удвостручено.

- Током епидемије коронавируса заиста имамо највеће коришћење интернета у историји. Из дана у дан проток интернет саобраћаја достиже нове максимуме. Разлог за то је што велики број људи ради од својих кућа, али и то што у време када би у нормалној ситуацији изашли у град они остају у свом дому и такође користе интернет - кажу домаћи оператери.

ЉУБАВ И ДРУЖЕЊЕ

Психијатар и сексолог Јован Марић каже  да се повећао број се*суалних односа, као и њихов квалитет, али да имамо и много више раскида и развода него раније.

Навала у апотекама за алкохол, витамине и антибиотике

Драгутин Рајевац из Савеза приватних апотека Србије (СПАС) рекао је да је епидемија корона вируса значајно променила навике купаца.

- Највише се купују дезинфекциона средства, и то пре свега алкохол и средства за суво прање руку. Грађани траже мања паковања да би могли да их носе са собом. Ту имамо пораст куповине од чак четири пута у односу на време пре коронавируса.

Некада је целој породици мала бочица алкохола трајала цео месец, а сад то једном човеку није довољно. Значајан пораст је и у продаји витамина, а највише се купују витамин Ц, цинк, селен и комплекси који садрже све ове суплементе, као и витамин Д у капима.

Оно што морам да напоменем јесте да купци много верују свему што виде у медијима, па је тако била помама за "парацетамолом" и антибиотиком "хемомицин" јер су чули да се тиме "лечи" коронавирус. За тај антибиотик су се људи довијали да нађу рецепте и чак су нас молили да им продамо без рецепта, на шта нисмо пристајали, али се упркос томе куповао три до четири пута више.

Та манија је ишла до те мере да су бројни потрошачи тражили да купе "хлорокин" и љутили се на нас што га немамо - испричао нам Рајевац.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)