ВЕЛИКИ ЈЕ РИЗИК! Доктор Кон о купању на Ади - Нико није обележен као заражен, ево шта је најстроже забрањено

Новости онлине

01. 08. 2020. у 13:28

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је данас на ТВ Прва да самим тим што се на Ади Циганлији дневно нађе и до 100.000 људи велики је ризик, јер према статистици се међу толиким бројем људи налази бар 100 заражених.

ВЕЛИКИ ЈЕ РИЗИК! Доктор Кон о купању на Ади - Нико није обележен као заражен, ево шта је најстроже забрањено

Фото: Принтсцреен

- Свако ко иде прихвата ризик. Да ли ће неко заразити неког, то зависи од сваког од нас - рекао је Кон истакавши да затварање купалишта не би било оправдано, јер је поштовање мера изводљиво.

Ипак, упозорио је на ризик, јер нико није обележен као заражен, а на купалиштима се остварују и блиски контакти, што није добро.

- Играње у води, гуркање, гњурање најстроже је забрањено на базенима, а исто важи и за реке и за језера, и за море у крајњем случају. Може се човек понашати да буде ван ризика, а потпуно је иста ситуација да ли сте на мору или сте овде, иста правила важе, морате непрекидно да водите рачуна како се понашате - казао је Кон.

Стиче се утисак да је дејство вируса на људски организам све драстичније. Ипак, како је казао др Кон, вероватно се ради о истом вирусу и истим ефектима на људско тело, али је много већи број заражених.

- Што се тиче самог вируса, он је вероватно исти и реакција оргнизма је иста, једино што је циркулација већа. Има се утисак да је агресивнији, а то је све последица масовног присуства у популацији. Чим имате више носиоца вируса и резервоара, теже је да се његово присуство спусти - казао је Кон.

Фото: Танјуг

Проблем је у томе када млади попусте са мерама, јер вирус онда налази пут и до старијих, који су угроженији.

- Ако млади не почну да прихватају мере, онда ће старији бити угрожени, јер вирус ће наћи свој пут до старијих преко оних који не знају да су заражени, а биће у контакту са својим родитељима - објашњава Кон.

Последице инфекције су различите и то шта се дешава са људским телом након оздрављења још се прати.

- Неки пролазе прилично добро и без икаквих последица. Изгледа да је дужина трајања болести један од показатеља да ли ће бити последица. Што дуже траје, већа је вероватноћа да ће бити и последица - рекао је.

На питање због чега се ограничава радно време угоститељских објеката када вирус "нема радно време" др Кон је дао једноставан одговор.

- Разлилчита су понашања до 23 сата и после 23 сата, и опијања и понашања која нису у овом тренутку адекватна дешавају се после 23 сата - казао је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)