ДР КОН: Ситуација далеко од повољне, успели да заравнимо криву

Танјуг

01. 08. 2020. у 11:39

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да је ситуација када је реч о епидемији корона вируса далеко од повољне, али да је епидемиолошка крива заравњена захваљујући примени мера.

ДР КОН: Ситуација далеко од повољне, успели да заравнимо криву

Фото: Принтсцреен

- Први пут примењујемо овакве мере, дакле само маске, и видимо да опадање броја заражених иде полако и вероватно ће то опадање дуже трајати него у првом удару - рекао је Кон за ТВ Прва.

Он је додао да је утисак да ћемо стално имати опадање броја заражених док се примењују мере, а да ће даља ситуација онда зависити од понашања и примене мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bez Karantina Nece Da Valja

01.08.2020. 13:24

Ја стварно не разумем логику са маскама... Ако стање стоји, у смислу да свакодневно бива практично исти број новооболелих, онда то значи да један заражен човек просечно зарази једног, па се према томе број нобооболелих задржава на неком нивоу, неки кажу да стоји на платоу. Ако иначе бива, ако нема никаквих мера, да један заражени просечно зарази двоје до троје, онда то значи да ове мере имају дејство на нивоу од 40%, онако грубо говорећи, јер један према два и по јесте управо 40%. При томе, тешко је разлучити шта је овде последица држања физичког растојања, а шта је последица ношења маски. Оно што делује извесно јесте да је вест о 1% преноса при општем маскирању ипак недовољно проверена. Да је дејство маски такво какво се недовољно проверено тврди, што је формулисано догмом о 1%, број новооболелих морао би јако брзо да опада, а не да стоји, или благо расте, или благо опада. Све заједно упућује на закључак да се треба управљати према искуству из Кине и са Новог Зеланда, који успешно сузбијају корону карантинима, и тренутно су најуспешнији у томе, уз напомену да на Новом Зеланду маске нису обавезне, колико ја знам.