ОД СРЕДИНЕ АВГУСТА: Брис на корону код приватника

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

01. 08. 2020. у 10:00

ПРИВАТНЕ лабораторије од 3. августа могле би да почну да раде серолошке, а од 15. и PCR тестове на вирус корона.

ОД СРЕДИНЕ АВГУСТА: Брис на корону код приватника

Фото: ЕПА

То би практично био епилог више пута поновљених захтева приватника да се и они укључе у дијагностику ковида 19, о чему су преговарали са Министарством здравља, које је опет тражило да се о томе изјасни и Кризни штаб.

Да приватници раде серолошке тестове (проверу антитела из крви) ниједног тренутка није био проблем, али PCR анализа бриса је већ нешто друго. Због великог ризика који носи ова дијагностика вируса, укључивање приватника је било под озбиљном лупом.

Кад је одлучено да се шанса да и приватним лабораторијама, иако су, како тврде у Министарству здравља, државни капацитети за тестирање развијени до мере која може да задовољи већи број тестова, од 8.000 до 11.000 дневно, колико се сад ради, Министарсво је дало и стандарде - ко и под којим условима може да ради PCR.

Провера на антитела у овим установама могла би да почне у понедељак

Главни критеријуми су били да лабораторија може да уради цео процес - од узимања узорка до обраде и издавања резултата, и да испуњава критеријуме безбедности и поузданости тестирања. Јавило се седам приватних лабораторија.

- Ми смо Кризном штабу пре три дана дали мишљење да приватне лабораторије могу да раде серолошке тестове, а PCR само оне које испуњавају критеријуме које је поставила Светска здравствена организација - каже за "Новости" професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог. - Тражили смо да Министарство здравља на терену организује проверу да ли лабораторије испуњавају те услове.

ЦЕНА ЈОШ НЕПОЗНАТА

У ПРИВАТНИМ лабораторијама засад не желе да калкулишу колико би могао да кошта серолошки, а колико PCR тест. Кажу само да ће цена бити позната када и званично добију дозволу да раде тестирање и да ће се узајамно договорити да буде иста у свим лабораторијама.

Професор Пелемиш каже да се мора обезбедити да се тестови у приватним лабораторијама раде тачно онако како је прописала СЗО, јер је у супротном то велика опасност.

- За оне који га спроводе, PCR тестирање на вирус корона је високоризичан процес због опасности од заражавања - каже Пелемиш. - А они који се тестирају, ако су позитивни, ризични су за околину у смислу ширења заразе, и зато треба водити рачуна и да приватне лабораторије имају епидемиолошки безбедне улазе и излазе, без контаката са особама из околине.

 

Фото: ЕПА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)