ПРВА ЋУ СА ПОРОДИЦОМ СТАТИ У РЕД: Ево шта докторка Дарија каже о вакцини против вируса корона

Новости онлине

31. 07. 2020. у 19:45

МЕРЕ заштите имају ефекта и зато морамо тако да се понашамо и у наредном периоду, изјавила је данас заменица директора Институа Батут др Дарија Кисић Тепавчевић.

ПРВА ЋУ СА ПОРОДИЦОМ СТАТИ У РЕД: Ево шта докторка Дарија каже о вакцини против вируса корона

Фото: Принтсцреен

Према њеним речима, када имамо преко 300 потврђених случајева, свакако да не можемо да се понашамо као да је епидемиолошка ситуација добра. Кисић Тепавчевић је рекла да опада проценат заражености у главном граду.

- У последња 24 часа је 27 одсто био проценат позитивних у Београду, а знао је да буде и 50 процената - рекла је она за Б92.

Кисић Тепавчевић је навела да је у Алексинцу проглашена ванредна ситуација да би се исконтролисала епидемиолошка ситуација.

- Спорији пад имамо зато што имамо велики број активних случајева, не само код нас, него и у свету. Има случајева који нису откривени и зато не можемо очекивати пад - рекла је Кисић Тепавчевић.

Како је навела, ни у ком случају не смемо да се опустимо и када дође до пада броја заражених.

- Свако веће окупљање јесте место ризика, али у случају да се не поштују мере. Мислим да смо сада одмакли од тога јер се више користе мере - изјавила је она.

- Све одлуке које је доносио Крзини штаб биле су у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом - објаснила је Кисић Тепавчевић и додала да постоји континуирана сарадња са Светском здравственом организацијом.

Фото Н. Скендерија

Професорка је навела да су од почетка епидемије све информације изношене јавно те да су медији важни због преношења порука и промовисања превенције. Она је додала да се много тога што се тиче болести променило од почетка пандемије, али да су мере оно што је остало исто. Како је рекла, мере су од самог почетка биле пре свега усмерене ка старијој популацији јер се знало да те особе највише напада.

- Постоје макар две компаније, колико ја знам, које су започеле трећу фазу клиничког истраживања, које се ради на великим узорцима испитаника. Оно што је важно је да ниједна вакцина не може да буде у употреби у нашој земљи уколико није максимално безбедна и са високим степеном ефективности - објаснила је др Кисић Тепавчевићева.

Она је додала да ће, када вакцина буде доступна, за њом бити велика потражња. Како је рекла, када се ради о томе да ли би требало примити вакцину или не, она би прва са својом породицом стала у ред за такву вакцину, јер се подразумева да ће се поштовати максималан степен безбедности и ефективности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Pa Vidi Ovako

31.07.2020. 20:20

Mislim da ste preterali sa tim glupostima o koroni. Toliko daleko ste otišli, da tzv naučnica iz Vinče tvrdi da su rađeni testovi na vakcinu, u Hong Kongu, na sirijskim hrčcima od kojih je pola nosilo maske. Nije ovo 19 vek pa da nas zamlaćujete. Još će na kraju ispasti da su nam i vanzemaljci doneli koronu. Dovedite vojnog stručnjaka za bojne otrove i dobićete odgovor šta to ubija tako, ljude širom planete. Ili pišite bajke za decu do 2 god. Nemojte nam više vređati inteligenciju glupostima.

Marko

01.08.2020. 10:19

Mislim da je glavni uzrok zaraze loša lična higijena i zagadjenost vode. Nikako ne treba piti česmovaču, već samo mineralne vode, a vodu za čaj i kafu prokuvati do vrenja.Ne piti iz nečistih čaša, javne toalete izbegavati i ne ljubiti se niti se rukovati, jer mnogi ne umeju da operu ruke nakon obavljanja nužde. Dok se ne promene navike, nema vajde od vakcina.