САНИТАРНИ ИНСПЕКТОРИ У КОНТРОЛИ: Због короне 31 казна, плаћа се до 500.000, а ево коме су писане

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

31. 07. 2020. у 10:00

САНИТАРНИ ИНСПЕКТОРИ У КОНТРОЛИ: Због короне 31 казна, плаћа се до 500.000, а ево коме су писане

Фото: Н. Карлић

САНИТАРНИ инспектори од почетка јула, по измењеној и допуњеној Уредби Владе о спречавању ковида 19, појачано "чешљају" терен.

Досад су урадили 2.968 надзора, углавном ванредних, издали 51 решење са хитним роковима за отклањање пропуста, и поднели 31 прекршајну пријаву против несавесних послодаваца и запослених. На основу тога прекршиоци би пред судовима могли да буду кажњени појединачно са 50.000 до 150.000 динара, а привредни субјекти и до 500.000 динара.

Помоћник министра здравља за санитарни надзор др Горан Стаменковић каже, за "Новости", да ова служба контролише само правне субјекте и издаје решења о кућној изолацији. Контрола да ли појединци носе заштитне маске у затвореном и на отвореном где није могуће држати дистанцу од метар и по поверена је комуналној полицији, каже Стаменковић, а провера поштовања мере кућне самоизолације је у надлежности МУП.

Санитарни инспектори, у складу са Уредбом Владе, и Законом о заштити становништва од заразних болести, због епидемије ковида ажурније контролишу правна лица и предузетнике који подлежу санитарном надзору - угоститељске објекте, салоне за негу лица и тела, фризерске салоне, теретане и фитнес центре, предшколске и школске установе, јавни превоз, трговине и тржне центре...

(НЕ)НАДЛЕЖНИ

КОМУНАЛНА милиција, уредбом која је на снагу ступила 1. јула, постала је надлежна за контролу рада објеката, и то на затвореном до 21 сат, а на отвореном до 23 сата. Али нисмо надлежни за контролу ношења маске у јавном превозу или, на пример, за контролу оних који би требало да буду у самоизолацији - каже Иван Дивац, секретар за послове Комуналне милиције у Београду. (С. М.)

- Посебно смо појачали надзор угоститељских и објеката за промет робе и услуга - каже др Стаменковић. - Управо њима је написано и највише прекршајних пријава јер нису користили личну заштитну опрему и нису поштовали одлуку о физичкој дистанци. Та мера о дистанци, како смо уочили на терену, највише се кршила у угоститељским објектима, који су најчешће добијали и пријаве за непоштовање прописаног радног времена. Писане су прекршајне пријаве и за непрописно спровођење дезинфекционих мера.

Кад се сабере учинак санитарне инспекције, види се да је непоштовање прописаних противепидемијских мера највеће у Београду. Престоница је и била под најјачом лупом инспектора управо због неповољне епидемиолошке ситуације.

- У Београду је изречено чак 60 одсто свих мера за непоштовање поступака за сузбијање епидемије ковида - каже др Стаменковић. - Казнене мере изречене су и у Нишу, Краљеву, а наредна два дана имаћемо комплетне податке и за остале средине у Србији.

Доктор Стаменковић каже да је од почетка месеца Санитарна инспекција меру кућне изолације због контакта са зараженима вирусом корона изрекла за 17.200 особа, највише онима који живе или бораве у Шапцу - 3.073.

- И у Крагујевцу је било доста особа за кућну изолацију, 3.046 од почетка јула, у Краљеву 1.700, у Београду 1.589, а у Крушевцу, Лесковцу, Зајечари и Нишу по око 1.000 - наводи Стаменковић. - Податке о кућној изолацију и ми, и заводи за јавно здравље шаљемо МУП, који би требало да контролише да ли се кућна изолација поштује.

Фото: Архив "Новости"

У тржни центар не може без маске

Са овим бројем запослених санитарна инспекција сада има и превише посла око контроле поштовања противепидемијских мера.

- Инспектора је врло мало, у Србији 89, у Војводини 46 - каже Стаменковић. - Требало би нам дупло више, али појачавамо се. У току су конкурси за пријем нових инспектора у Министарство здравља, и то 20 санитарних и 10 здравствених. На јесен ће бити нови конкурс, и у континуитету ћемо се допуњавати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)