КАРДИОЛОГ ПЕТАР СЕФЕРОВИЋ УПОЗОРАВА: Последице оболевања су тешке - корона трајно оштећује срце!

Новости онлине

30. 07. 2020. у 22:53

КАРДИОЛОГ ПЕТАР СЕФЕРОВИЋ УПОЗОРАВА: Последице оболевања су тешке - корона трајно оштећује срце!

Фото: Принтсцреен

ВИРУС корона озбиљно и трајно оштећује срце и оставља тешке последице по здравље, упозорава кардиолог академик проф. др Петар Сеферовић.

Велики број пацијената који су прележали ковид-19, напомиње др Сеферовић, остаје са ослабљеним срчаним мишићем, након чега настају бројна обољења.

То потврђује и најновија немачка студија, која показује да је код више од три четвртине пацијената који су се недавно опоравили од короне развили трајни срчани проблеми.

Ослабљен мишић

Академик проф. др Петар Сеферовић каже да је ковид-19 васкуларна болест и да директно утиче на рад срца.

- Овај вирус је јак и када уђе у организам, оштећује многе органе, али најчешће удара на срчани мишић. Вирус заправо доведе до запаљења мишића, односно до миокардитиса. Ослабљени мишић даље слаби рад срца што може да доведе и до смрти пацијента чак и ако пре заразе није имао срчане сметње. То је врло вероватно био и узрок смрти код труднице из Ниша - каже проф. др Сеферовић, и наставља:

- Осим тога, све промене у организму које изазива ковид-19 попут повишене температуре, проширења крвних судова, дехидратације организма, смањења крвног притиска доводе до отежаног рада срца. Срце функционише у отежаним условима, мора брже да пумпа и зато се брже замара. Све то утиче на слабљење срчаног мишића што остаје и када се пацијент излечи од вируса. Срчани мишић се не опоравља и то даље доводи до бројних кардиоваскуларних обољења - наглашава он.

И кардиолог проф. др Вишеслав Хаџитановић објашњава да уколико вирус корона нападне срце, оно постаје маса без снаге.

- Све је већи број младих пацијената којима се јавља слабљење срчаног мишића услед заразе вирусом. Зато је изузетно важно да ојачамо отпорност организма јер се не умире директно од короне, него од последица које вирус направи у телу - каже др Хаџитановић, и додаје:

- Рецимо, плућа буду нападнута и у зависности од тога колики проценат плућа је оболео, зависи да ли ћете преживети, али и колико је срце јако да издржи такво стање.

Фото: Депоситпхото

ФАКТОР РИЗИКА

Са њим је сагласан и кардиолог Клиничког центра Србије проф. др Арсен Ристић. Он каже да су кардиоваскуларне болести важан фактор ризика за исходе у лечењу корона вируса.

- Какву год болест да је пацијент имао пре заражавања, миокардитис који долази са ковидом-19 то ће само да погорша, а ослабљен рад срца утиче на лечење и опоравак - рекао је др Ристић.

Немачка студија: Чак 78 одсто има оштећено срце због короне

Немачки стручњаци кажу да су се код више од три четвртине пацијената који су се недавно опоравили од ковида-19 развили дугорочни срчани проблеми!

- Лекари су упоређивали резултате магнетне резонанце срца 100 пацијената који су прележали корону и 100 особа које нису биле заражене. Просечна старост испитаника била је 49 година, а две трећине болесника опоравило се код куће. Након нешто више од два месеца, међу инфицираним пацијентима уочен је већи ризик за развој срчаних проблема. Показало се да су код велике већине пацијената, 78 одсто, настала озбиљна оштећења срчаног мишића, попут оних која се јављају након срчаног удара. Резултати студија упућују на то да би код многих пацијената који су преболели ковид-19 могло да се развије затајење срца, стање у ком оно не може да испумпа довољну количину крви да би задовољило потребе свих делова тела за кисеоником и хранљивим материјама - показала је најновија немачка студија.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)