ПАУЗА ДУГА 15 ГОДИНА: "Торлакова" вакцина против грипа у октобру или новембру

Танјуг

30. 07. 2020. у 09:23

Институт "Торлак" после 15 година поново производи вакцину против сезонског грипа, а директорка Института Вера Стоиљковић најавила је данас да ће се производити 100.000 до 150.000 доза, а да ће вакцина након добијања дозволе бити на располагању грађанима током октобра или новембра.

ПАУЗА ДУГА 15 ГОДИНА: Торлакова вакцина против грипа у октобру или новембру

Институт Торлак / Фото Танјуг

Према њеним речима, појавила се потреба да се погони ускладе са произвођачком праксом и од 2009. године "Торлак" се прикључује пројекту за глобални акциони план.

"Торлак је до краја завршио пројекат и дошао до своје вакције. Урађена су испитивања и доказано је да је вакцина против грипа, тровалентан безбеднам ефикасна и показала имуногеност", рекла је Стоиљковић за РТС.

Она је навела да је вакцина тровалента, садржи три соја вируса грипа, а током свих фаза није било озбиљних нежељених рекација већ благих, које се огелдају у појави црвеног круга, блже телесне темепратуре.

Институт је уључен и у борбу са ковидом, а Стојиљковић каже да се дневно тестира 1.000 до 1.500 узорака.

"Свакодневно вршимо надзор над грипом и у том раду затекао нас је март месец. Радили смо мањи број тестова, а онда 350 у току дана а данас другачијом организацијом дошли смо 1.000 до 1.500 рекација", рекла је директорка "Торлака".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)