ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ПОСЛЕДИЦЕ: Немају ни симптоме, а ПЛУЋА У ОЖИЉЦИМА, са фиброзом ЖИВОТ ТЕЖИ него са КАРЦИНОМОМ

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

30. 07. 2020. у 13:00

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ПОСЛЕДИЦЕ: Немају ни симптоме, а ПЛУЋА У ОЖИЉЦИМА, са фиброзом ЖИВОТ ТЕЖИ него са КАРЦИНОМОМ

Фото ЕПА

СА пандемијом ковида која се, по оцени Светске здравствене организације, шест месеци после проглашења ове глобалне претње убрзано шири, расте и епидемија страха.

Не само од инфицирања вирусом корона, и самог тока ковида, него и од озбиљних доживотних последица ове болести, на које указују истраживања. Статистичари су избројали оболеле - њих више од 16,8 милиона у свету и приметили да се у последњих шест недеља број заражених готово удвостручио. За страх са којим живе чак и они који су добили битку са заразом, међутим, нема аршина. Њега само свакодневно подгревају закључци студија: да ковид 19 оставља трајне ожиљке на плућима, да је једна од најозбиљнијих доживотних последица ковида плућна фиброза, да ће живот пацијената после оштећења плућа услед ковида, бити тежи него са карциномом...


Све то, наравно, плаши и биће веома лоше ако се испостави да је тачно, али засад овакви закључци нису пресуда, иако тако звуче. Ниједно од сазнања до којих се дошло у појединачним студијама, рађеним на малом броју пацијената, не може се сматрати и дефинитивним научним становом. Све је још и те како подложно модификацији, и у жељеном, бољем смеру, а нажалост и у оном другом.

Проф. Татјана Радосављевић, Фото П. Митић

Једно од тих истраживања, чији су резултати објављени у часопису "Анали интерне медицине", показало је да постоје одређене абнормалности на плућима чак и код пацијената који су имали асимптоматску форму ковида. Наиме, истраживачи су код 54 одсто ових пацијената уочили феномен који радиолози називају "млечно стакло". Те специфичне промене на плућима другачије су услед ковида, него код упала плућа изазваних другим узроцима. Истраживачи су упозорили да те промене показују да се људима после ковида појављује штета у организму које нису ни свесни. Због тога би, навели су, неки пацијенти целог живота могли да имају кратак дах, и да имају повећани ризик од карцинома.


И доктори Центра за заразне болести у болници "Принцеза Маргарет" у Хонгконгу, дошли су до сличног закључка - да упркос очигледном опоравку неки пацијенти после ковида "могу имати пад функције плућа од око 20 до 30 одсто".

Да то може бити реалност после прележаног ковида, потврђује и наш имунолог проф. др Срђа Јанковић. Он је рекао да корона код једног броја људи може да остави теже последице у виду ожиљака, фиброзе плућа:

- Последице се могу јавити и код оних пацијената који су имали и лакшу клиничку слику. Ожиљак на плућима остаје и ту нема поправке, али здрави део плућа преузима улогу, тако да пацијенти могу да наставе живот уз редовне контроле. Велика већина пацијента не осећа никакве последице.

И ОПОРАВАК ЈОШ ЕНИГМА

НИ пацијенти који су у првом налету имали ковид 19, а још се осећају болесно, иако су одавно негативни, не могу се узимати као доказ да корона оставља трајне последице, упозорава проф. Татјана Радосављевић:

- Ми још не знамо поуздано колико траје период реконвалесценције, и нико озбиљан у медицини заснованој на доказима не може да тврди да су заостали умор или друге тегобе трајне последице вируса. Пацијенти после прележаног ковида још дуго имају најразличитије сензације, осећају притисак у грудном кошу или дифузни бол у грудима, чак и када је снимак скенером уредан. То делом, вероватно, може да се припише и страху од пандемије присутном код свих, само у различитом степену.

Професор др Татјана Радосављевић, са пулмолошким стажом од 36 година, међутим, упозорава да је за озбиљне закључке - рано.


- Имала сам у каријери пацијенте на респиратору, оне који су преживљавали, нажалост и оне који су умирали, и са тим искуством знам да је време од када знамо да се вирус корона појавио превише кратко да бисмо ишта озбиљно о могућим трајним последицама ковида могли да кажемо - говори за "Новости" проф. Радосављевић. - Знамо да вирус "воли" респираторни систем, а да ли на плућима после њега остају ожиљци, фиброзне промене или било шта друго, за оне који су оболели у првом таласу епидемије моћи ћемо да кажемо тек у првој половини идуће године. Сад се истраживања раде на малом броју, чак свега на 10 пацијената, па вам озбиљно изгледа кад видите неко са 50 или 100 укључених, али то је премало да би била валидна.

Како пример да за закључке још није време др Радосављевић наводи случај своје пацијенткиње, која је због грипа Х1Н1 била и на респиратору, код које су се за годину дана од болести све промене на плућима - повукле.

- Ми сад можемо спекулисати у разним правцима, али на прве озбиљне налазе чекаћемо готово годину дана - каже проф. Радосављевић. - Свако ко је имао ковид, три месеца по престанку тегоба требало би да уради контролни скенер плућа, а уз то и посебан спирометријски преглед који показује у каквом је стању племенито плућно ткиво. Овај други преглед, у условима када су нам готово све болнице ковид-центри, није сад једноставно урадити, поготово што се не ради приватно, него само у ВМА и Клиници за пулмологију КЦС. На основу скенера доктор ће видети да ли је за шест месеци потребна нова контрола и шта се дешава са плућима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)