И СРБИЈА ЋЕ ДОБИТИ КОРОНА АПЛИКАЦИЈУ: Гојковић - Велики број преминулих су били гојазни људи

Танјуг

29. 07. 2020. у 15:58

И СРБИЈА ЋЕ ДОБИТИ КОРОНА АПЛИКАЦИЈУ: Гојковић - Велики број преминулих су били гојазни људи

Фото: Принтсцреен

ГОВОРЕЋИ о гојазности као фактору ризика код оболелих од корона вируса, покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић је казао "да је велики број пацијената који су преминули били они са вишком килограма и последичном шећерном болешћу".

- Гојазност се може сврстати у дијагнозу. Радили смо на програмским активностима у вези са усвајањем здравих стилова живота да едукујемо младе и старије, те како да се прилагоди исхрана савременом добу. Наравно да ћемо и на даље радити на томе, управо смо причали да се у то укључе и просвета и спортска удружења, те да се на један озбиљан начин сугерише колико је то битно и важно - нагласио је Гојковић.

Што се тиче апликације за корона вирус, Гојковић каже да је велики број земаља направио исту, те су понегде биле и веома успешне.

- Ми у оквиру Кризног штаба имамо ИТ групу која ради на унапређењу софтвера, али и на развоју апликације, тако да ће ускоро наша шира јавност бити обавештена о томе. Те апликације раде у земљама Источне Азије и показале су се као веома добре, нарочито што те земље имају више искуства са короном - нагласио је Гојковић.

Чланови и сарадници Кризног штаба

Он је покушао да објасни и списак Кризног штаба који се појавио у медијима.

- На почетку ове кризе формиран је Кризни штаб. Ако причамо о медицинском у формалном смислу то је радно тело Владе који по пословнику може да ангажује различита стручна лица. Ту се ангажују разна лица која могу помоћи. Ово што је изашло у медијима то су изабрани чланови Кризног штаба, али постоји и велики број ангажованих чланова Кризног штаба - научници, анестезиолози, епидемиолози... - објаснио је Гојковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)