КРИЗНИ ШТАБ О ЕПИДЕМИЈИ: Гојазни и дијабетичари највише угрожени (ВИДЕО)

Novosti online

29. 07. 2020. у 15:10 >> 15:57

КРИЗНИ ШТАБ О ЕПИДЕМИЈИ: Гојазни и дијабетичари највише угрожени (ВИДЕО)

Фото Танјуг

Чланови Кризног штаба за борбу против пандемије корона вируса на конференцији у Палати Србија јавности презентују нове податке о билансу епидемије у нашој земљи и говоре о свим другим питањима везаних за ситуацију са ковидом.

У последња 24 сата у Србији су на корона вирус тестиране 9.653 особе, позитивно је било 372, а нажалост, преминуло је седам особа.

Према последњим подацима Министарства здравља, на респираторима у болницама широм земље налазе се 143 особе, 13 мање него током јучерашњег дана.

Према речима члана Кризног штаба др Зорана Гојковића, запажено је да је међу преминулима велики број оних који су гојазни или болују од дијабетеса.

- Важно је да успемо у томе да грађане оријентишемо на физичку активност како би се смањила гојазност. Гојазност се може сврстати у дијагнозу. Радили смо на програмским активностима у вези са усвајањем здравих стилова живота да едукујемо младе и старије, те како да се прилагоди исхрана савременом добу. Наравно да ћемо и на даље радити на томе, управо смо причали да се у то укључе и просвета и спортска удружења, те да се на један озбиљан начин сугерише колико је то битно и важно - нагласио је Гојковић.

Зоран Гојковић / Фото Танјуг

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојовић каже да трагање за контактима заражених, попут апликације која упозорава уколико се нађете у близини зараженог, велики број земаља је већ урадио апликацију, неки су пустили у пробни рад, а неке земље чекају.

"Имамо посебно оформљену ИТ групу која ради на унапређењу софтвера за све податке, али ради и на развоју наше апликације, тако да ће наша јавност бити обавештена. Те апликације раде у земљама источне и југоситочне Азије, ", рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Не вежбам, али кажу да сам смршао

Једно од новинарских питања упућено др Гојковићу било је стиже ли да вежба?! Он је одговорио да не, јер ради по 10-11 сати дневно као и сви лекари у Србији, али да су му познаници рекли да је смршао.

- Ако се то може тако назвати, да се изразим припросто, то је моја срећа у овој несрећи... корони - додао је др Гојковић.

О кризном штабу каже каже да има и сталне и ангажоване по потреби чланове.

"У формалном смислу то је тело Владе које по потреби може да ангажује стручна лица. Они се ангажују да поногну око задатака који се намећу. Оно ошто је изашло данас у медијима, то су изабрани чланови штаба, али постоји велики број ангажованих чланова штаба, из реда интензивиста, епидемиолога... Не само медицинске струке имамо и оне који се баве социјалном проблематиком, научном... "

На западном Балкану јесте повећан број оболелих, расте свуда поново број оболелих, рекао је Гојковић.

"Крајем јула имамо оно што смо очекивали, да ће нам бити потребно две до три недеље активних мера, свега што смо на почетку месеца, то јест што смо између 5. и 10 јула увели."

У статистици и контролни тестови

"Највећи пораст у нашем региону се региструје у Румунији", навела је директорка Института Батут Верица Јовановић.

Верица Јовановић / Фото Танјуг

Када је у питању тестирање, према подацима који они располажу, у Србији је тестирано више од девет хиљада особа, објашњава ко "спада" у те бројеве.

"Ту се налазе и особе које су контролно тестиране и за путовање и поновљено тестиране", рекла је Јовановићева.

Стаћемо у ред за вакцину кад се појави

Одговарајући на питања новинара Гојковић је река да тренутно још нема вакцине за ковид-19

"Постоје различите назнаке фармацеутских кућа да раде на развоју вакцине. Али вакцине нема", рекао је Гојовић, додајући да ћемо се потрудити да станемо први у ред за њу.

На софтеру на ком се тренутно ради у Влади имаћемо могућност да помогннемо са озбиљним статистичким подацима о тачним процентим који су наши грађани летално завршили, рекао је Гојковић и напоменуо: На том се ради и ускоро ћете бити обавештени.

"Сви са нестрпљењем у Србији смо чекали да заравнамо криву, последица мера које спроводимо и допирању до свести грађана да је ово борба свих нас. У следећем временском периоду шта нас чека, у августу су прогнозе да ће температура бити већа. Морамо наћи начин да се понашамо на начин у складу са свим препорукама", казао је Гојковић, изразивши очекивање да ћемо у наредном периоду имати проблема и са плажама.

"Нисте све време у води, и ван воде сте, комуницирате."

Истакао је још једном да ће свако непоштовање мера донети поново до раста криве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

posmatrac iz daleka

29.07.2020. 15:47

Nuje ova aplikacija kontakata sa zarznima, izum hrvatskih medija, jer su to kopirali namacku aplikaciju koja funkcuionise u Nemackoj preko mesec dana, doduse sa veom askromnim poztivnim rezultatima. Oni NIKAD nista na izmisle. Dobiju servirano mozda i korektno prevedeno na njihov jeuik,

Penzioner

29.07.2020. 15:58

Gojazni su od danas ugrozeni? Do sad nisu bili grupa koju je napadao virus? Neki selektivan virus. Ocekujem da c od sledece nedelje napadati ridjokose...Samo se igrate sa nasim zivcima i strpljenjem. Svako malo neki novitet a resenja nema na vidiku.