КОН О ПРОПИСАНИМ ПРАВИЛИМА: Док људи не виде неког свог оболелог, не поштују се мере

Танјуг

28. 07. 2020. у 23:41

КОН О ПРОПИСАНИМ ПРАВИЛИМА: Док људи не виде неког свог оболелог, не поштују се мере

Фото: Пинк Принтскрин

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон сматра да се и поред мањег броја регистрованих случајева него претходних дана, превелики број људи и даље заражава.

Гостујући у емисији "Око", Кон је истакао важност поштовања прописаних правила, до којих људи не држе док не виде неког свог ко је оболео, и најављује да не би требало да буде рестриктивних мера, преноси РТС.

Кон је рекао да се осим броја заражених, прате и други параметри, као што то је број пријављених у ковид амбуланте.

Он је истакао да би могло да се говори о заравњењу криве, уколико свуда буде опадао број пацијената у болницама, али да је велика места, као што је Београд, тешко ставити под контролу.

У великим градовима, довољан је један инцидент да дође до ширења вируса, објаснио је Кон, уколико је вирус јак и уколико налети на неку осетљиву групу, што је могуће да се деси у било којем колективу.

Говорећи о мерама у циљу борбе против корона вируса, Кон је рекао да не би требало да буде значајних рестрикција.

- Не би требало да буде рестриктивних мера, треба да пратимо ситуацију, али не на начин да нас она потпуно обузима, јер ћемо морати да живимо са вирусом до вакцине, коју ћемо још чекати - рекао је Кон.

У вези са тим, Кон је истакао важност поштовања мера које су на снази, као и контроле њиховог спровођења, и рекао да се људи на ова правила не обазиру све док неко њихов оболи.

- Нажалост, док становништво не види неког свог оболелог, не поштују се мере. Ја нисам за кажњавање, већ за контролу. Инспекција мора да изађе, а ако не може да наплати казну, онда је то неприхватљиво. За мене је фрустрирајуће да чим јавите добру вест, одмах видимо непоштовање мера - истиче Кон.

Коментаришући протекли период, када је после пролећног пика дошло до смиривања епидемије, а онда и до наглог пораста броја оболелих, рекао је да је оваква ситуација последица претераног опуштања.

- Јасно је да је дошло до претераног опуштања. Нашим понашањем директно утичемо на преношење вируса. Код нас је попуштање мера почело још 27. априла. Економија директно утиче на доношење одлука, као и различити догађаји као што су избори, утакмице. Када се постави питање одговорности, наравно да је било непоштовања мера на свим нивоима", сматра Кон.

Осврнуо се и на разне отпоре и неповерење у вези са пандемијом, која представља потпуно ново искуство за читав свет.

У том контексту је прокоментарисао отпор према ношењу маски и вакцинисању.

- Питање је зашто је постојао отпор према ношењу маски, а сада је јасно да оне имају ефекта. Велико је питање да ли је потребно да се носе маске и у спољном простору. На јесен са захлађењем може се очекивати нови талас без вакцине, а ја је не очекујем ове године. Наравно да сам забринут када видим неповерење људи, али на крају нека истраживања говоре да би половина људи била спремна да прими вакцину, а то је сасвим довољно - рекао је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bez Karantina Ne Valja

29.07.2020. 00:38

Моје је мишљење да се доктору Кону само чини да маске имају ефекта. Оно што има ефекта јесте да је све мање људи напољу, делом зато што је сезона годишњих одмора, делом зато што они који не морају ни не излазе. Кад мало преврнем по глави, скоро да се ни не сећам кад сам видео неког пензионера. Дакле, ако има побољшања, то није побољшање које је последица маски, то је побољшање ефекта који личи на карантин, који народ сам донекле, и колико може, сам од себе спроводи. Уосталом искуство из света говори да су успешне само оне земље које имају систем карантина. На пример Кина и Нови Зеланд. На Новом Зеланду маске, колико ја знам, нису обавезне, а ипак су успешни у сузбијању короне - дакле, без карантина не ваља.