УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА! Они имају корону, а шетају градом - тражи се строжа контрола људи који су у самоизолацији

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

29. 07. 2020. у 09:00

ЗА обуздавање епидемије ковида 19 самоизолација би могла да буде једна од кључних окосница, а она је у Србији сада препуштена личној одговорности појединца.

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА! Они имају корону, а шетају градом - тражи се строжа контрола људи који су у самоизолацији

Танјуг

То значи да само од здравствене културе и савести зависи да ли ће они који су били у контакту са зараженима, или чак имају и позитиван PCR тест, али не осећају симптоме болести, 14 дана остати "на дистанци од свих", или ће се шетати и ширити вирус.

У првом налету епидемије, онима који су били у контакту са позитивнима на вирус корона издавана су решења о самоизолацији, полиција је пратила да ли се та решења поштују, али од када је укинуто ванредно стање, то више није могуће. Нити се решења о самоизолацији издају, нити се контролише да ли они са асимптоматском инфекцијом и они који су били у контакту са зараженима у својој режији остају изоловани. Али, да су сви одреда савесни, мало ко верује. Предраг Кон, епидемиолог, био је потпуно директан:

- Имамо људе који су у кућној изолацији, али је не поштују - рекао је доктор.

Можда баш због таквих случајева, број заражених опада спорије него што су епидемиолози очекивали. Зато сада и траже да се створе услови да сви стриктно морају да се придржавају противепидемијских мера.

Депозит

- Ми смо сада исцрпли мере, сада долази до оштре контроле - рекао је др Кон и апеловао на све државне службе и инспекције да помогну и да санкционишу прекршаје. - Ако неко прекрши самоизолацију, казна је од 50.000 до 150.000 динара за појединца. Ја никоме не желим казну, али морамо да схватимо да се вирус одржава и морамо да га сузбијемо. Контрола мора да буде строга, не смемо ништа да чекамо. Нема више молби, крените у контролу.

Да разлога за забринутост и веће поштовање мера има, потврђују и подаци из света. Тако су, рецимо, немачки епидемиолози израчунали да је репродукциони, тзв. Р број вируса корона опет премашио 1,3, што значи да сада, у време кад се очекивало да ћемо имати само спорадичне случајеве инфекције, један инфицирани зарази 1,3 особе. Тај број мора да буде испод један, како би се ланац заразе зауставио. А то, очигледно, без изолације инфицираних није баш могуће.

Доктор др Дарија Кисић Тепавчевић, међутим, објашњава да спровођење мере самоизолације може да се контролише ако неко има решење о самоизолацији, односно документ да је био на прегледу и о статусу ковид позитивности.

- Ангажујемо се да имамо већу помоћ санитарне инспекције и комуналне полиције - каже др Кисић Тепавчевић. - Надам се да не постоји ниједна особа која је позитивна на вирус корона, а осећа се добро и која би се свесно кретала и ширила инфекцију.

Она додаје да казнена политика није популарна мера, и да мислим да није ни нарочито ефикасна.

- Придржавање превентивних мера није лична одлука, то је колективна одговорност. Лично не могу да схватим да би се неко пре придржавао мера да не би платио казну, него да би заштитио себе и породицу. Кажњавање је последња мера и надам се да неће бити потребна, јер многи поштују мере - наглашава др Дарија Кисић Тепавчевић.

ИСПАШТАЈУ МЕДИЦИНАРИ

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон очекује да инспекције што пре крену у контролу поштовања противепидемијских мера и примећује да није у реду да здравствени радници испаштају због понашања оних који не схватају озбиљност ковида:

- Не могу колеге лекари да седе у скафандерима и трпе стравичан пристисак, а да истовременно инспекцијски органи седе, то не иде паралелно. Такође, сви ми заједно морамо да обезбедимо да вирусу дамо што мање простора, а то можемо само ношењем маски или - да се поново затворимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)