ЗАРАЖЕНО 690 МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА: Конференција Кризног штаба поводом корона вируса у Србији (ВИДЕО)

Новости онлине

26. 07. 2020. у 15:13 >> 15:35

НА редовној конференцији Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса у Србији, др Дарија Кисић Тепавчевић, др Срђа Јанковић и инфектолог Мијомир Пелемиш говоре о најновијем стању у вези Цовида-19 у нашој држави.

ЗАРАЖЕНО 690 МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА:  Конференција Кризног штаба поводом корона вируса у Србији (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Како се прати тренд новооболелих и ко се хоспитализује.

 

- Ми знамо какве промене у крви и на плућима вирус даје, ако пацијент има те карактеристике он се прима и лечи се, а тест се чека. Ниједном болеснику неће нашкодити то што чека тест - рекао је Пелемиш.

Како је др Пелемиш поновио најважнија је клиничка слика и да се на основу тога одлучује да ли ће се пацијент лечити у болници или код куће, невезано за то какви су резултати теста.

- Сви бисмо хтели истог тренутка обједињене резултате. Али сваки завод зна комплетну епидемиолошку ситуацију на својој територији и све се одлуке доносе на нивоу локалних Кризних штабова - објаснила је докторка.

- Узорковање се врши у свим ковид амбулантама, а неки имају и више од једне амбуланте, дакле више од 200 установа. Све оне добијају информације о позитивности тестова које су послали лабораторије и подаци се објављују на тај дан. Којом брзином ће да се објављује зависи и од особа које уносе те податке. Ми објављујемо резултате у 15 часова и то су они обједињени из свих пунктова који врше узорковање - казала је Кисић Тепавчевић на питање на који начин се прати тренд новозаражених с обзиром да резултати тестова некада касне и по неколико дана.


 

Када је реч о клиничкој слици, др Пелемиш је рекао да је да и овај вирус, као и сви остали напада све остале органе.

О СТОПИ СМРТНОСТИ

- Физичка дистанца јесте нешто што омогућава и спречава преношење вируса, али морамо да предузмемо све мере и да перемо руке и да носимо маску, без обзира колико то изгледало банално, а ми се осећали здраво - подвукла је докторка.

 

Како је казала, нема података да је дошло до измене вируса, већ да је суштина да без обзира на велики број непознаница знамо како можемо да спречимо да се инфицирамо.

- Сада имамо ситуацију да имамо већи број лабораторијски потврђених случајева и да се хоспитализују особе због тежине клиничке слике. У болницама су особе са средње тешком и тешком пнеумонијом, за разлику од првог пика где су били хоспотализовани чак и они без симптома. Зато се стиче утисак да су сада теже форме болести, јесу оне који су у болници, али сада је већи број инфицираних особа, како код нас тако и у Европи и у свету, тако да се стопа морталитета и леталитета одржава у оном нивоу у каквом је била од почетка епидемије - казала је Кисић Тепавчевић.

Када је у питању смртност, др Кисић Тепавчевић рекла је да се одржава на истом нивоу од почетка епидемије.

О МЕСТИМА У БОЛНИЦАМА У БЕОГРАДУ

- Било је пре неколико дана са смештајем болесника у Београду, али сада је ситуација стабилизована и сада не морамо да болеснике упућујемо у унутрашњост, напротив. Болеснике из унутрашњости упућујемо у Београд - рекао је др Пелемиш.

- Значајна жаришта су и у Крагујевцу, Новом Саду, Шапцу и Краљеву, интензивно се прати епидемиолшка ситуација у циљу сузбијања и контроле епидемије - рекла је она.

Др Кисић Тепавчевић рекла је да је заражено 690 здравствених радника, а да је око 70 хоспитализовано. И поред тога имамо места за благи оптимизам - казала је она и додала да је Београд и даље највеће жариште.

У ДОМОВИМА ЗА СТАРЕ И СОЦИЈАЛНИМ УСТАНОВАМА ЗАРАЖЕНЕ 253 ОСОБЕ

До данашњег дана у Србији је у домовима за смештај одраслих и старих и у установама социјалне заштите, корона вирус потврђен код 159 корисника и 94 запослених, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Присуство вируса потврђено је у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих у Обреновцу, Матарушкој Бањи, Руми, Београду, Младеновцу, Књажевцу, Суботици, Новом Саду, Лесковцу, Брусу, Сурдулици, Кули, Тутину, Крагујевцу, Кулини, Врању, Новом Пазару, Шапцу, Жабљу, Тителу, Сечњу, Панчеву, Цхуприји, Лазаревцу, Барајеву, Прибоју, Јакову, Гаџином Хану, Кладову, Ковачици, Умки, Владимировцу, Стамници, Јабуци и Великом Поповцу.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 644, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 239.

Дом за смештај одраслих и старијих ''''Доживети стоту'''', Београд, Дом за смештај одраслих и старијих ''''Стара пруга'''', Умка и Дом за смештај одраслих и старијих ''''Радост'''' у Неготину, решењем о забрани рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, не пружају услугу социјалне заштите домског смештаја одраслих и старијих.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања донело је решење о забрани рада Дома за смештај одраслих и старијих ''''Нада'''', у Београду.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)