СУКОБ ИНТЕРЕСА? Чланица савета за борбу против корупције напада Телеком, а ћерка јој ради за конкурентску кућу!

Novosti online

26. 07. 2020. у 10:55

ЧЛАНИЦА Савета за борбу против корупције често је неосновано критиковала државну компанију. Поставља се питање да ли је то зато што је њена наследница Катарина Бајец у пословном односу с конкурентском кућом.

СУКОБ ИНТЕРЕСА? Чланица савета за борбу против корупције напада Телеком, а ћерка јој ради за конкурентску кућу!

Фото: Медија центар/Printskrin Happy Tv

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић, може се рећи, под озбиљном је сумњом да се налази у сукобу интереса. Она, наиме, недељама негативно коментарише пословање Телекома Србија, који је на тржишту конкурентска кућа Јунајтед групе, у оквиру које послује и телевизија на којој емисију има њена ћерка Катарина Бајец.

ЧЕСТИ НАПАДИ

Приметно је да је Василићева претходних недеља у више наврата критиковала рад Телекома, и то углавном на медијима који су део Јунајтед групе - Н1 и Нова С. Међутим, оно што је занимљиво јесте чињеница да она то ради у своје лично име, а не у име целог Савета за борбу против корупције, па се отворено може поставити питање да ли то чини зато што њена ћерка има пословни договор с телевизијом која је део Јунајтед групе и којој је Телеком главни ривал.

И у Савету су нам казали да Василићева иступа у своје лично име. Мирослав Милићевић, потпредседник Савета за борбу против корупције, каже да Савет још увек нема званичан извештај о раду Телекома.

- Она је већ јасно рекла да говори у своје име, а када се појави извештај Савета, то ће бити званичан извештај и став Савета - навео је Милићевић.

Нејасно је зашто се Василићева упорно оглашава о Телекому иако извештај Савета није завршен.

НЕЛОГИЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ

Василићева је у разговору за Курир, на питања о сукобу интереса, покушала да се извади на прилично необичан начин - тврдњом да не живи са ћерком, као и да није чула за компанију која држи телевизију на којој њена ћерка има емисију.

- Не знам ту фирму. Она је приватна и Савет се тиме не бави уопште. Не знам ни да ли су конкурентске. Ја гледам корупцију у државним и јавним предузећима. Јунајтед групом се не бавим уопште. Морате питати моју ћерку, јер ја то не знам. Ми смо одавно одвојене породице, имам троје деце и свако од њих има свој живот, своја занимања, своје послове и не живим с њима. Позовите њу и питајте је - рекла је Василићева.

Јунајтед групи смо јуче поставили питање у вези с ангажманом Катарине Бајец, на шта су они одговорили да она није запослена у компанији Јунајтед група ни на једној од позиција. На молбу да прецизирају њен ангажман на ТВ Нова С, до закључења броја нисмо добили одговор.

ПРИМЕНИТИ ЗАКОН

Адвокат Зора Добричанин сматра да у овом случају може бити сукоба интереса:

- Како Закон о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција каже у члану првом:

"Функционер је дужан да јавну функцију врши тако да јавни интерес не подреди приватном, нити међу њима изазове сукоб.

Сукоб јавног и приватног интереса постоји кад функционер има приватни интерес који утиче или може утицати на вршење његове јавне функције."

У Члану 4. истог закона стоји:

- Функционер не сме бити ни у каквом односу зависности према лицима која би могла утицати на његову непристрасност у обављању јавне функције, нити користити јавну функцију за стицање било какве користи или погодности за себе или повезано лице.

Повезаним лицем, према овом закону, сматра се брачни или ванбрачни друг функционера, крвни сродник функционера у правој линији... - наводи Зора Добричанин.

Она истиче да ћерка јесте крвни сродник функционера у правој линиј" а радни однос ћерке у некој фирми може представљати однос зависности функционера у односу на исту и може утицати на непристрасност функционера у ситуацији кад се он опредељује између две супротстављене, сукобљене или конкурентске фирме.

- Уколико постоји сумња да постоје овакви могући утицаји, о томе треба да одлучи надлежни Одбор за решавање сукоба интереса, како би се отклонила таква сумња.

На месту тог функционера, до одлуке Одбора - уздржала бих се од сваке активности у вези са темом и фирмом у којој је запослена ћерка и са фирмом која јој је општепознато конкурентска, како не би дошло до нарушавања поверења грађана.

У том смислу мислим да само треба применити Закон који је јасан - закључује адвокат Зора Добричанин.

МАРКО МАТИЋ - ЗЛОУПОТРЕБИЛА ПОЗИЦИЈУ

Аналитичар Марко Матић каже за Курир да је ово „неутемељена и малициозна кампања против Телекома“.

- Очигледно је да је Василићева зарад остварења приватних интереса злоупотребила позицију у Савету за борбу против корупције, због чега би неодложно морала да поднесе оставку на чланство у том владином телу.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)