БЕОГРАД ЈЕ ЕПИДЕМИОЛОШКА БОМБА Др Кон: Ходамо по самој ивици

Novosti online

25. 07. 2020. у 09:32

БЕОГРАД ЈЕ ЕПИДЕМИОЛОШКА БОМБА Др Кон: Ходамо по самој ивици

Фото: Принтсцреен

СТАБИЛИЗОВАЛА се кривуља, али ходамо по самој ивици. Београд је права епидемиолошка бомба.

Овако је о епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, разговор започео епидемиолог Предраг Кон.

Кон је коментарисао тренутну ситуацију колективног имунитета и апеловао на поштовање прописаних мера.

- Нисам изненађен тренутним стањем, ефективност ће се тек видети. То потпуно слободно заражавање јесте идеја, а показало се неуспешним у Шведској због великог броја жртава. Апелујем на поштовање мера, и на укључивање комуналне полиције и свих оних који треба да контролишу да ли се те мере спроводе - истакао је др Кон.

Он је додао и да сада "викендом имамо само сопствену свест, а не полицијски час као раније" и да будемо одговорни управо због тога јер је "свако од нас можда био у контакту са неким носиоцем вируса".

- Вирус је пробио епидемиолошке баријере, али и даље пратимо контакте. Што се тиче обима тестирања, значајно је да се оно одржи јер тако пратимо вирус. Наши показатељи говоре да обим самих редова опада, али јако споро - каже др Кон.

 

Упитан о отвореном писму лекара и петиције да се промени Кризни штаб др Кон каже да је за разговор отворен јер смо у овој борби сви заједно.

- Држава је нас поставила као кредибилне стручњаке. Ја одмах уступам своје место, али само ако ме разреши држава. Поставља се питање ко је подобан да одреди ко треба ту да буде. Сматрам да смо у овој борби против ковида сви заједно, треба да будемо уједињени. Сваког од колега изузетно поштујем, отворен сам за разговор, само одбацујем ту додатну одговорност за непридржавање мера прописаних, оне су све веме биле на снази - закључује др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dijaspora

25.07.2020. 10:25

Godinama dijaspora prikuplja pomoć za Srbiju, i ono što je veoma bitno je, da imena ljudi iz organizacionog odbora nisu ispred ostalih donatora. Ono sto je država Srbija uradila je potpuno obratno, desetak doktora vec tri meseca podižu svoju slavu, svaki dan u svim medijima, dok onih u skafanderima nema nigde i sada se desila ljubomora, i to je opasna stvar. Pustite doktore samo ponekad i to na RTS i sve ce biti u redu, neka ministarstvo zdravlja, kao i u svim zapadnim zemljama odgovara građanstvu , a ne doktori. Godinama Prikupljamo pomoć i to znamo iz iskustva, nemoj tudjim donacijama ili skafander ima da se kitis