„ОНИ СУ ХЕРОЈИ“: Мале приче о великој солидарности и храбрости

Промо

24. 07. 2020. у 16:00

Хероји често живе ближе нама него што мислимо – у свакој улици, у свакој заједници, у свакој породици. То су особе које и поред свих опасности показују храброст и снагу, помажу другима иако себе излажу ризицима.

„ОНИ СУ ХЕРОЈИ“: Мале приче о великој солидарности и храбрости

Делегација ЕУ у Србији

Ова пандемија открила је велику снагу и посвећеност многих људи широм Србије који су дали изузетне личне примере у овим тешким месецима.

Солидарност је једна од темељних вредности Европске уније од њеног оснивања и вредност око које су окупљене све државе чланице. Солидарност добија додатни значај када наступе тешка времена, а баш у једном таквом времену, током пандемије, солидарност су показали многи суграђани широм Србије. У жељи да представимо оне који су се посебно истакли у томе, Делегација Европске уније у партнерству са Air Srbijom, расписала је конкурс под називом „Они су хероји“ постављајући директно питање: ко је ваш херој?

Многи људи су одговорили и на порталу onisuheroji.rs номиновали више од 100 локалних јунака из око 30 градова и општина широм Србије.

Приче о бројним херојима на овом такмичењу говоре о пожртвованости и храбрости оних који су својом несебичном енергијом и посвећеношћу помогли својој заједници током пандемије. Они заслужују наше признање и захвалност, а 15 хероја са највећим бројем гласова награђено је путовањем за две особе у било коју земљу ЕУ где Air Serbia саобраћа директним летовима.

"Солидарност је кључни елемент људског и друштвеног ткива на којем почива свако друштво. То је једна од основних вредности на којима је основана ЕУ. У тешким временима - попут ових током пандемије- солидарност постаје још важнија. ЕУ је показала пуну солидарност са Србијом, дониравши 15 милиона ЕУР током марта и априла. У јулу смо покренули пројекат којим ћемо за шест месеци обезбедити плате за 200 нових медицинских радника у Србији. ЕУ остаје солидарна са Србијом и убудуће, као што је то и била у протекле две деценије. Иницијатива Делегације ЕУ „Они су хероји“ одаје почаст многим тихим херојима који су радили за све нас током Цовид-19“, рекао је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

На конкурс је пристигло и много других пријава хероја које нисмо могли да објавимо јер нису испуњавале правила конкурса, а које итекако завређују пажњу јавности и често су се тицале колектива или групе људи који су показали несебичу енергију и посвећеност својој заједници.

„Несебчно нам је помогао у достављању намирница и лекова. Сваки дан по киши, снегу и лошим временским условима помагао старијим људима који су били у карантину. То је за сваку похвалу кад постоје тако дивни млади људи.“

„Моја сестра је херој! Хвала јој за сваки дан кад је ризиковала радом у лабораторији, за храброст коју је показала пацијентима, породици, пријатељима, за несебичну подршку свима са којима је била у контакту, за лепе речи и утеху које је свима упутила.“

„Поред бројних обавеза успешно савлађује свакодневне нове обавезе и све препреке које јој се на путу нађу. Посебан разлог због ког је пријављујем на конкурс је што је током пандемије пружала бесплатну онлине помоћ ученицима свих узраста и студентима из различитих градова који су након њене објаве на друштвеним мрежама потражили помоћ од ње.“

Делегација ЕУ у Србији

Ово су само неке од лепих реченица са сајта онисухероји.рс упућених главним јунацима малих прича о великој храбрости.

Победнички хероји укључују волонтере, продавце, комшије, наставнике, полицајце, лекаре, новинаре, хигијеничаре и људе из многих других струка и занимања. Упркос ризицима, наставили су да раде, водец́и рачуна о другима и олакшавајуц́и живот својим суграђанима. Својим храбрим делима нам помажу да лакше пребродимо овај тежак период.

Европска унија највећи је донатор Србији од 2000. године, посебно у здравственом сектору. Више од 450 милиона евра је уложено да би систем здравствене заштите у Србији био јачи. Само током марта и априла ове године, Европска унија помогла је Србији са 15 милиона евра само за хитне медицинске потребе у борби против ЦОВИД-19 пандемије, чиме је финансирано 15 карго летова, али и набављено 800.000 маски, укупно 150 уређаја за интензивну негу, 100 контејнера за тријажу пацијената, 300 бесконтактних топломера као и 100 концентратора за кисеоник и реагенса за 250.000 тестова за ЦОВИД. Поред тога ЕУ је издвојила и 78 милиона евра као помоћ краткорочним и средњерочним економским мерама. Од јула месеца, Европска унија најавила је наставак помоћи Србији у пандемији, кроз обезбеђивање плата за око 200 медицинских радника из Србије, у периоду од наредних шест месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)