РАЗЛИЧИТИ МОДЕЛИ НАСТАВЕ: Од јесени и у школи и на даљину

Танјуг

24. 07. 2020. у 07:43

РАЗЛИЧИТИ МОДЕЛИ НАСТАВЕ: Од јесени и у школи и на даљину

Фото: Новости архива

МИНИСТАР просвете Младен Шарцевић каже да се интензивно ради на припреми различитих модела за наставу од јесени и да ће старији ученици и средњошколци вероватно имати по две седмице наству у школи и код куће, а основци од првог до четвртог ићи у школу све време или три дедеље пратити наставу у школи, а једну недељу на даљину.

- Немају све школе исте капацитете и не може се у свим школама примењивати исти модел. Млађа деца не могу сама остајати код куце, па се иде на то да им се омогући да што више наставних сати проведу у школи - каже Шарчевић за Курир.

Према његовим речима, у неким школама биће могуће да се настава организује тако да у потпуности буду у школи, уз поштовање безбедносних мера и ограницења да на цетири квадрата буде један уценик, а у другим школама, које пре свега имају много ђака и раде у две смене, ићи ће се на то да три недеље ђаци од првог до четвртог разреда иду у школу, а недељу дана прате наставу од куће.

Шарчевић додаје и да уценици од петог до осмог разреда могу комбиновати две недеље онлајн наставе, две у школи.

Министар наводи и да се у свакој школи анализира број ђака и кабинета, те се праве формуле по којима ће радити. Уједно се, како каже, анализира и број родитеља, који ће у случају да нема ванредног стања моћи да се организују тако да барем један остане код куће.

"Неке школе, које имају више уционица, кабинета за продужени боравак, али и других одговарајуцих просторија, моци це да организују клупе у новом простору и поделе групе. Оне це радити по једном од бољих модела, а негде це бити примењиван другацији модели", наводи Шарчевић.

Он додаје да за старије разреде и средњошколце не би требало да буде проблема.

"Средњошколци би у школу могли да иду по групама, наизменицно, на две недеље. Првих 15 дана, на пример, први и други разред, потом треци и цетврти. Када имају наставу на даљину, онда имају предавацки део, док би у школи имали вежбе и одговарали", објашњава Шарчевић. Он додаје да ће у наредних седам до десет дана, када се све изанализира, директори школа добити моделе и упутства како да планирају наставу у смислу односа цасова обраде и утврдивања.

- Груписаћемо школе у неколико група и свака школа ће добити упутство и знати своју формулу, односно који је његов модел и како да га примењује -  наводи Шарчевић.

Шарчевић каже и да ће деца морати да носе маску у школи уколико то буде препорука струке.

- Деца ће морати да носе маску ако то буде препорука. Сви цемо морати. Носе их и у другим земљама света, па што не би и овде -  каже Шарцевић.

Он истиче и да ће класицни тип школе, који је важио до епидемије корона вируса, бити могуц тек када буде скроз безбедно, а то це се највероватније десити, како каже, тек кад будемо добили вакцину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Maja

27.07.2020. 16:18

Gospodine Sarcevicu, moje dete ima astmu, pa kako mislite da ono četiri, pet sati nosi masku u zatvorenom prostoru, nema šanse?! Ne znam kako ćete se organizovati, ali period iza nas je bio katastrofalan, što se online nastave tiče. Dva djaka, previše gradiva, cupkanje od strane deteta da li će stići da uradi test za određeno vreme, stresovi, haos, doveli su do toga da dete dobije herpes. Više su roditelji pomagali i radili, a deca će ne naučena u novu školsku godinu, strasno.

Beograd

24.08.2020. 18:09

Tražili su od nas da se izjasnimo kakvu nastavu biramo a niko nam nije rekao uslove pod kojima se odvija jedna a pod kojima druga. Tek nakon svog izbora, saznajemo da će "onlajn učenici" morati da odgovaraju pred komisijom(!!!!!!). Ehej, dete peti šesti, sedmi osmi, pred komisijom?! I to gomilu gradiva odjednom, iz svakog predmeta, kao na fakultetu, jer oni ne mogu da formiraju komisije svaki čas! Zašto ne kod svog nastavnika? "Obični" đaci se dele na po pola odeljenja, jedni idu pon, sre, pet, a drugi uto i čet pa se seledeće nedelje zamene. Znači nastavnici rade isto radno vreme kao i obično ali deca se školuju pola školskog vremena a pola gube. Niko ne kaže da li je gradivo redukovano?! Niko ne kaže kako će uskladiti TV program (jer nastava je na TV a ne u gugl učionicama, svom nastavniku dete može samo "po dogovoru" da se javi radi "kratkog savetovanja")! Jel ovo normalno!? Da li ćemo moći da promenimo odluku? - ni to nisu znali. Znaju da kažu da nije poželjno. Mnogo toga prepušteno je direktorima koji zloupotrebljavaju situaciju na štetu dece i zdravlja. Prvo se gleda da se zaštite interesi nastavnika, da ne bi morali da se organizuju za duple oblike nastave, ispitivanja. Roditelji većinom nezainteresovani za dublje razmišljanje, odlučuju se mahom za običnu nastavu i oni koji ne moraju, a posle će biti kuku i lele kad budu krenula deca da se razboljevaju, prenose zarazu bakama i dekama. Niko ništa ne pita, a ko pita iziđe na loš glas. Tragično!