КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Не постоји нико у Србији ко је умро чекајући респиратор (ВИДЕО)

Novosti online

23. 07. 2020. у 14:55 >> 16:25

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић обраћа се на редовној конференцијi за медије Кризног штаба за заштиту здравља становништва Србије од заразне болести ЦОВИД-19.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Не постоји нико у Србији ко је умро чекајући респиратор (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

На конференцији ће говорити и министар здравља Златибор Лончар и директор КБЦ "Земун" Драгош Стојановић.

Пре него што су саопштени нови подаци о стању епидемије у Србији, премијерка Ана Брнабић се осврнула на извештавање појединих страних медија о смрти пацијента у Земунској болници, који је наводно умро јер није било слободог респиратора.

- Желим да грађанима кажем да, током читаве борбе против коронавируса, није постојала особа која није добила подршку респиратора ако је то било потребно. Не постоји ниједна особа која је преминула јер није било респиратора, или чекајући на њега - изјавила је Брнабић.

Истиче да Србија има, и имала је, довољно респиратора у сваком тренутку.

- Ово нам је било посебно важно у борби и лично сам морала да одговорим на ово. Било нам је важно то да никада наши здравствени радници не дођу у ситуацију да бирају ко ће преживети јер нема довољно респиратора. То смо видели у неким земљама, и богатијим од наше, али ми никада нисмо дошли у ту ситуацију - каже премијерка, додајући да је оно што је пласирано у страном медију, чиста лаж.

- Није ми јасно зашто то долази од једне стране новинске агенције, из земље која је трпела страшне последице и која има више од 30.000 умрлих од короне - рекла је Брнабићева и додала да је та земља имала огромну стопу смртности.

Премијерка је рекла да се свакодневно шаљу респиратори из централних магацина тамо где је потрено, те да од почетка епидемије нисмо били ни близу да попунимо своје капацитете што се тиче респиратора.

"Никад овако није било, ми ћемо наставити да се боримо за здравље наше нације. Ово је највећа криза у којој је свет од Другог светског рата", рекла је Брнабићева.

Како је речено, најкоплекснија ситуаиција је у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Шапцу, а премијерка каже како се ситуација у Новом Пазару и Тутину примирила те скоро и да нема новозаражених.

Фото: Printscreen

"Имамо више излечених него оних који треба да буду примљени у болнице" , рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Када је реч о петицји коју су потписали лекари министар здравља је рекао да ће придржавати онога што они траже.

„Они су тражили да се поштују препоруке. Ја обећавам да ћу поштовати то што су они рекли, и први ћу се придржавати тога“, рекао је Лончар.

Он је говорио и значају тестова и људима који су негативни и који се лече.

"Тест не лечи нити је икога лечио. Ми имамо пацијенте који су негативни, а имају све симптоме и параметре, клиничку слику као да су позитивни", објаснио је министар здравља.

Премијерка је рекла да је важно да се провери које су лабораторије релевантне за тестирање и да нема проблема са лажним тестовима.

"У Србији врло лако можете да проверите да ли је неко заиста тестиран и какви су резултати, то се не може фалсификовати", рекла је премијерка Брнабић.

ЛОНЧАР: ДА ЈЕ ПАЦИЈЕНТ СА САТУРАЦИЈОМ 96 СТАВЉЕН НА РЕСПИРАТОР, ТО БИ БИЛО КРИВИЧНО ДЕЛО

Одговарајући на питање да ли је документ о смрти Љубише Ђурића истинит, те шта је у њему лажно, министар Лончар је навео "да није сигуран да ли људи знају шта је инванзивни, а шта неинвазивни респиратор".

Фото: Printscreen

- Ни у једном моменту није поента приче да није било респиратора, човек је био на неинванзивном респиратору. Имао је сатурацију 96 и то је трајало четири дана - рекао је Лончар и додао да ће се за сваки случај, када се појави нека сумња, урадити унутрашњи надзор.

Он је рекао да увек постоји нешто више, узмете историју болести и онога што је урађено.

- Ви не разумете документа и то је сасвим у реду, ја вам ту ништа не замерам и то је тешко да улазимо у полемику. Требало би да завршите медицину. Био је на безбеднијем нивоу у јединици интензивне нега за праћење и све - закључио је Лончар.

Он се посебно осврнуо на један податак.

- Када неко има сатурацију 96 било би кривично дело да га ставите на респиратор. Ту је крај приче. Идите пријавите - закључио је Лончар.

ДР СТОЈАНОВИЋ: ДА ЂУРИЋ НИЈЕ СТАВЉЕН НА ТЕРАПИЈУ, ОДМАХ БИ УМРО"

Директор КБЦ Земун Драгош Стојановић је рекао да је 15. марта имао својих 35 респиратора, а Србија је обезбедила још 38.

- Ти респиратори су распоређени у шест интензивних нега. Једна је респираторни центар, у њему је било 30 пацијената који су били на респиратору. Све остале су имале по један респиратор и зато се зову интензивне неге. Тим лекара одлучује да ли пацијент иде на класичну терапију, на терапију кисеоником или ће прећи у јединицу интензивних нега или у респираторни центар. Конзилијум одлучује да ли ће прећи на неки виши ниво. Обично се иде од нижег ка вишем нивоу. Прво се проба неинванзивном вентилацијом да се третира ту. Колеге су да лечиле неинванзивном вентилацијом. У следећа четири дана су се параметри кретали добро, није било потребе да буде интубиран. Сви лекари су пратили пацијента и сви параметри су били у добром статусу. После осам минута долази до губитка свести, слабости, застоја у дисању, нагле непредвидиве смрти - казао је Стојановић и додао "да у једном тренутку разговарате са пацијентом, а у следећем га губите".

Фото: Printscreen

Пацијент је, рекао је Стојановић, преминуо и после покушаја реанимације нисмо успели да га повратимо.

- Такве ствари се дешавају на улици, срчани застој - истакао је Стојановић и додао "да није стављен на адекватну терапију Ђурић би умро одмах".

"Да ли сте ви прочитали читав текст те стране агенције? Да је постојао тај навод и да је у целом тексту другачије? КБЦ Земун има шест јединица интензивне неге. У респираторном центру постоји 30 апарата који су били заузети, осталих 35 апарата су могли да се користе. Конзилијум је наставио даље лечење на неинванзивном лечењу - истакао је Стојановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Gori i od najgori a od nezavisnosti nema ni malog slova n

23.07.2020. 15:49

Pa šta je ovo Luksemburg ili Srbija jbt Više medija ,portala itd na konferenciji u Srbiji iz Luksemburga nego iz Srbije jbt I ko sve ima udela u tom investicionim fondu iz Luksemburga ,kako izgleda ne bi me čudilo da i Bil Klinton i Hašim Tači imaju udela u tom investicionom fondu koji je vlasnik tih medija Jel takve gadosti i sve najgore o Srbiji nije pisao ni CNN devedesetih ...

Cacanin

23.07.2020. 19:45

@Gori i od najgori a od nezavisnosti nema ni malog slova n - Pa piše u lekarskom izveštaju da je trebalo da bude stavljen na respirator ali na odeljenju nije imalo mesta. Ne znam sta je tu sporno kad je to zvaničan dokument. Premijerka brani neodbranjivo, niko nije bez greške na ovom svetu...

Ajd zdravo

23.07.2020. 20:02

@Cacanin - Nazalost ja sam do tog zakljucka dosao posle par meseci citanje ( a ne na osnovu jedne informacije ) po tom portalu i gledanja njihovih vesti ,slusanja njihovih novinara ,znaci prosto covek da se pita tako nesto kada gleda i cita vesti te medijske kuce iz Luksemburga i njihovih tkz ko fol nezavisnih novinara . I samo totalno politicki zavisnik ili pak totalna )*U()_(_*(** moze da tvrdi da postoji razlika izmedju na primer ruzicaste tv i ovih iz Luksemburga. Jedine dve razlike su u doziranoj kolicni vestacke suptilnosti i druga razlika je sto se ne zna ko je vlasnik te televizje...

Ana

23.07.2020. 20:09

Ja ne znam šta vi branite ??!! U otpusnoj listi, koju je napisao i potpisao vaš doktor lepo piše, pacijent upućen na respirator, ali nije bilo mesta. I o kom sad neinvazivnom metodu govorite. Sve piše crno na belo. Smeta vam istina i to je to . Ne možere se odbraniti ni sa sto konferencija kriznih štabova . Ljaga je na vama !!!!

Đorđe

23.07.2020. 22:18

Šta je bilo sa osobom iz gerantološkog centra iz Jabuke, koja je dovedena ispred Kovid ambulante u Pančevu i umrla čekajući na red da je prime. Da li se zna od čega je umrla ili je automatski svrstana u kovig 19.

dragan

24.07.2020. 13:42

Gospođo predsednice Vlade Srbije. Jedini logičan odgovor bi bio oduzimanje akreditiva novinaru, autoru, teksta. Tako radi svaka država, i vlast, koja poštuje sebe. Ali znam da se to neće desiti. "Mnogo smo jaki" mi, odnosno Vi će te, unaše ime, da okreneuti i drugi obraz. Naš najveći problem je što smo izgubili smopoštovanje.