НЕВИДЉИВИ СИМПТОМ ВИРУСА КОРОНА: Губљење чула мириса може да остане и трајно оштећење

Ј. Ж. С.

23. 07. 2020. у 09:27

НЕВИДЉИВИ СИМПТОМ ВИРУСА КОРОНА: Губљење чула мириса може да остане и трајно оштећење

Фото: Despositphotos

НАЈВИШЕ ми недостаје мирис мог сина кад га пољубим, мирис тела моје жене - каже Жан Мишел Маиллард који пати од аносмије, симптома који погађа све већи број људи заражених коронавирусом.

Аносмија је губитак мириса, невидљиви хендикеп с којим је психички тешко живети и за који нема правог лека. Све већи број људи заражених коронавирусом пати од аносмије, а неки од њих суочавају се и с дугорочним губитком мириса.

- Она ти одузме све мирисе у животу, то је право мучење - каже Маилард. - Таква вам дијагноза онемогућује да удахнете мирис свеже јутарње кафе, свеже покошене траве или мирис сапуна на кожи. Важности чула мириса постанеш свјестан тек пошто га изгубиш.

Људи с аносмијом не могу да реагују на опасности, не могу да осете мирис дима, цурења плина или неопране канте за смеће. И конзумирање хране потпуно је другачије искуство јер се не можем осетити мирис онога што воле највише да једу.

Носни полипи, хронични ринитис, дијабетес, Алцхајмер или Паркинсонова болест само су неки узроци аносмије, а сада се на истоме списку нашао и коронавирус. Када људи трајно изгубе чуло мириса примете стварне промене у квалитету живота и онда се код њих раyвија депресија.

Ако такво стање потраје треба потражити стручну помоћ.

- Бити беy чула мириса на месец дана не представља већи проблем - каже Маилард. - Али, после два месеца то постаје проблем, а након шест месеци појединац се затекне потпуно сам у замци.

Нема специфичне терапије за лечење аносмије. Треба пронаћи узрок. Први подаци показују да се око 80 посто пацијента с ковидом-19 опорави за мање од месец дана, а често и брже yа осам до 10 дана. Осталима та болест може уништити мирисне неуроне који детектују мирисе, али добра је вест да се они могу регенерисати.

Две париске болнице, Ротшилд и Ларибосер, објавиле су студију "ЦовидОРЛ" о том феномену, тестирајући различите начине испирања носне шупљине.

Лечење на бази кортизона показало се добрим и улива наду.Други је приступ поновно учење мириса, односно настојање да се пацијент присети мириса.

Савет је да се изабере пет мириса намирница или зачина, попут цимета, тамјана и сличних и удисати њихове мирисе и истовремено посматрати зачине или намирнице двапут дневно по пет до 10 минута. Постоји и програм поновног учења мириса помоћу етеричних уља. На стотине људи заражених ковидом-19 јавило се и тражило помоћ јер су изгубили чуло мириса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)