МЕРЕ ДАЈУ РЕЗУЛТАТЕ: Кон открио када ће почети да опада број заражених короном

Novosti online

22. 07. 2020. у 11:36

МЕРЕ ДАЈУ РЕЗУЛТАТЕ: Кон открио када ће почети да опада број заражених короном

Фото: Пинк Принтскрин

ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација у Београду се поправља, о чему јасно сведоче подаци из Ковид амбуланти, казао је данас епидемиолог Предраг Кон.

Кон је нагласио да је пре 13. јула у Београду било и до 900 људи сумњивих на Ковид-19 дневно, а да је потом та цифра почела да се смањује.

- 18. и 19. јула број сумњивих је био испод 600. То је знак да мере дају резултате и да се све већи број људи навикава на обавезно ношење маски у затвореном простору, јавном превозу. Људи сада поштују физичку ситанцу - каже Кон и додаје да опуштање не сме да се понови.

Према његовим речима, млади људи најлакше одустају од задате дисциплине.

- Сигуран сам да се то сада неће поновити и да ћемо се за три и по недеље вратити на стање у којем смо били пре интензивирања заразе у другом наврату. Наравно, све препоручене мере мораћемо да поштујемо и тада - казао је Кон.

За њега нема дилеме да су места суперпреношења вируса у јуну била пре свега на прославама матура, годишњица матура, у ноћним клубовима, прославама рођења детета.

Како каже, већ сада се мора размишљати о вакцинисању становништва када за то дође време.

- Вакцину још немамо, али држава мора да се ваљано припреми за моменат када ће вакцинација постати реалност. Треба анализирати да ли децу уопште вакцинисати јер практично јако ретко обољевају од Цовида 19. Имамо ситуацију да људи средњих година имају различите облике обољевања од вируса, као и високу смртност у најстаријој популацији. Све то треба ставити на тас и уобличити у препоручену вакцинацију - казао је Кон.

Он је додао да поштује петицију 350 лекара која тражи смену Кризног штаба.

- Колеге немају довољно информација, али увек поштујем мишљења лекара. Свако је добродошао да нам помогне. Мене су поставили у Кризни штаб закључком Владе и једино Влада може да ме разреши - казао је Кон.

У бољем лечењу пацијената који су се нашли на респиратору Кон истиче употребу дексаметазона.

- Чињеница да респиратори у одређеном проценту чувају животе. Верујем да ће резулати бити бољи - казао је Кон.

Он је истакао да Кризни штаб броји 40 људи.

- Од тог броја само нас 10 смо из медицинске струке. Људи морају да знају да постоји диктат економије и да смо попуштање мера једноставно морали да обезбедимо, јер бисмо у супротном као друштво били у проблемима због застоја економије - казао је Кон.

(Пинк.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)