МРТВЕ ЧЕКАЛИ МЕСЕЦИМА: Преминуле Србе од короне по посебној процедури доставили из САД

М. М.

22. 07. 2020. у 13:16 >> 13:16

ШЕСТОРО српских држављана који су током протеклих месеци преминули у Америци, а чији је транспорт зауставила пандемија ковида, допремљено је јуче у Београд, летом "Ер Србије" из Њујорка.

МРТВЕ ЧЕКАЛИ МЕСЕЦИМА: Преминуле Србе од короне по посебној процедури доставили из САД

Новости

Четворо је погођено хроничним или изненадним болестима, а двоје подлегло ковиду.

Ивица Анђелковић (48), возач из Лесковца, који је преминуо за воланом у кабини камиона 31. марта, један је од ових шесторо, сахрањен је јуче у родном граду у коме му живе супруга и синови.

- Превоз посмртних остатака ових људи јесте зауставила пандемија, али и додатно одложиле строге процедуралне мере - каже, за "Новости", Влада Радовић, председник удружења приватних погребника Asteron MVV. - Свих шесторо је балсамовано, а двоје умрлих од ковида су додатно дезинфиковани. Њихова тела су положена у дупле металне сандуке и запечаћена.

Радовић објашњава да транспорт није био могућ без посебних одобрења Министарства здравља Србије и наших дипломатских представништава у САД.

- Када су сва документа прошла проверу, тек тада је транспорт одобрен - каже нам. - До тада тела преминулих су била заштићена у хладњачама, под, такође, посебним надзором и прописима америчке државе.

ТЕЖЕ ДО АМЕРИКЕ НЕГО ИЗ ЊЕ

ДОК је за транспорт умрлих српских држављана из Америке потребна сагласност нашег Министарства здравља и надлежне амбасаде, ми одавде не можемо тако лако да америчке држављане превеземо у њихову матичну државу - каже Радовић. - Отуда је, за транспорт, потребна и сагласност Агенције за безбедност. Тако је и Аустралија прописала правило. Ми, ових дана управо у Аустралију треба да обавимо пренос посмртних остатака, али се и отуда чека налог Агенције за безбедност.

Радовић наводи да су умрли пореклом из Крагујевца, једно из околине Бијељине, али са српским држављанством, а двоје подлегли ковиду су из околине Краљева. И они ће наредних дана, по жељи родбине, бити сахрањени у местима одакле потичу.

Шесторо из Америке допремљених српских држављана нису једини који су због пандемије чекали на транспорт у Србију. Погребно предузеће "Дрнда" из Пожаревца, овлашћено за међународне услуге превоза и сахране, такође се суочило са агонијом породица које су чекале да њихови умрли буду превезени из европских земаља.

Милан Михајловић, власник овог предузећа, каже да је преузео и превезао 27 тела, највише из Аустрије, Немачке, Италије до централне Србије. Од тога најмање десетак преминулих од ковида.

- Не треба нико да зазире од транспорта преминулих - каже Михајловић, за "Новости". - Кад наше возило стигне да преузме тела, заправо оно је већ херметички затворено, вреће заливене воском. И тако се убацује у лимене сандуке који се пломбирају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)