ДОКТОР КОН О МУТАЦИЈИ КОРОНЕ: У Италији га сада зову "српски вирус" - морамо да научимо да нема опуштања у пандемији

Танјуг

21. 07. 2020. у 22:01

ДОКТОР КОН О МУТАЦИЈИ КОРОНЕ: У Италији га сада зову српски вирус - морамо да научимо да нема опуштања у пандемији

Фото: Пинк Принтскрин

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон изјавио је данас да вирус ковид-19 сада у Италији зову "српски вирус" због великог броја случајева и због мишљења да је вирус јачи него у марту и априлу.

- У Италији то сад зову српски вирус, као што смо ми на почетку звали из Милана или швајцарски. Све су то веровања да имају мутације или способности за преношење - рекао је Кон.

Према његовим речима, Београд је тренутно највећи ризик и додао да слабија способност преношења током лета није помогла на слављима, тамо где је јачи говор и веће је преношење него иначе, додајући да се на таквим скуповима јављају суперпреносиоци који комуницирају са много људи.

Како је рекао, резултати одговорног понашања већ су почели да се примећују јер би у супротном у Србији био забележен нагли пораст заражених, пре свега у Београду, али да ће требати четири недеље да се смири ситуација.

Он сматра и да су посебна опасност суперпреносиоци који не знају да имају вирус и који комуницирају са великим бројем људи.

- Видимо зарављење, нема експлозивног пуњења болница, имамо и отпусте. Полако се стабилизује стање, у и даље врло лошој епидемиолошкој ситуацији. Морамо да научимо да више никада не смемо да се опустимо у пандемији - рекао је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ko zna njemu dva

21.07.2020. 23:24

A kako u Italiji zovu očekivani treći talas Kovida 19 koji na jesen kreće da hara celom Evropom posle povratka turista iz Hrvatske koja sakriva pravu zaraženost svojih stanovnika.Hrvati to pametno rade,turista dođe na Jadran,osavi pare,zarazi se Koronom,inkubacija traje taman dok se ne vrati nazad u svoju zemlju.....sve kockce su složili kako im odgovara,svaka čast,a to što će na jesen evropljani padati ko mušice po ulicama od sad već izvesnog mutiranog Hrvatskog kovida,opet će biri srspki Kovid.Kako galsi ona narodna KO ZNA NJEMU DVA.

Syam

22.07.2020. 04:37

Zar ne vidite da se korona debelo koristi za politicke ciljeve. Prvo se progladilo da je Kina kriva za epidemiju ili cak I postojanje virusa a sada I da je tu neka "srbska korona". Kina je inace najveci investor u Srbiju. Sta ce biti sutra? Kina I Srbija su neprijatelji sveta i kao takve treba unistiti?