БЕОГРАД ЈЕ НАЈВЕЋИ РИЗИК Др Кон: Смрт породиље и њеног детета погађа и опомиње

Novosti online

21. 07. 2020. у 14:25

БЕОГРАД ЈЕ НАЈВЕЋИ РИЗИК Др Кон: Смрт породиље и њеног детета погађа и опомиње

Фото: Принтсцреен

- ПОЧЕЛИ смо да се стабилизујемо, али смо и даље у врло лошој епидемиолошкој ситуацији. Београд је апсолутно највећи ризик. Овај вирус разара економију, убија људе, изазива депресију - рекао је за ТВ Прва др Предраг Кон.

- Требаће нам четири недеље да ово спустимо, не постоји чаробни штапић, то морамо да урадимо искључиво стриктним придржавањем мера. Када вирус нема где, он губи снагу - објаснио је Кон.


 

Члан Кризног штаба се осврнуо на трагедију у Нишу где су преминули трудница и њена беба.

- Ово је трагедија која изазива жаљење и погађа, али и опомиње. Ни труднице нису поштеђене, ниједна група становништва није поштеђена. Имамо озбиљну опомену да о томе размишљамо. Имамо три труднице од којих је једна завршила трагично.

 

Како је рекао сада је много већи број младих заражен него раније.

- Укупно вирус не показује велике промене да бисмо могли да тврдимо да је мутирао. Ми смо га некад звали вирус из Милана, швајцарски вирус, сада га у Италији зову српски вирус. Међутим, то није доказано. Утврђен је велики потенцијал преношења током лета. Ни УВ зрачење, ни висока температура нису помогли у местима као што су славља, скандирања, певање, гласна музика, јачи говор. Ту долази до стварања аеросола и лакшег преношења. Ту се појављују и супепреносиоци, то су људи који комуницирају са много људи, имају могућност да пренесу на велики број људи - рекао је др Кон.

Појављују се и случајеви реинфекције, истакао је епидемиолог:

 

- Имамо случајеве пацијената који су били позитивни, излечили се, па су опет позитини са новом клиничком сликом. Значајно је то и за вакцинацију, има много тога што се недовољно зна о овом вирусу.

По његовим речима вирус је свуда око нас.

- Ни код једне особе не можемо да тврдимо да није била са неким који је заражен. Зато је важно ношење маске. Морамо узајамно да се штитимо, чак и ако има инфекције које немају везе са короном. Знам да је ово време када се никоме не носи маска, али је корист велика да би се то избегло.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Laki

21.07.2020. 14:56

Konu Beograd ne izlazi iz usta danima i nedeljama. Doduše i visokim zvaničnicima takodje. A od broja umrlih dnevno u celoj Srbiji najmanje pola je iz Niša. I jedino Niš nema vandrednu situaciju. I jedino su u Nišu umrli Direktor Urgentnog centra i Glavni Anestetičar. Očigledno ta ustanova nije dobra.

Vrnjcanin

21.07.2020. 15:36

Neka neko iz Kriznog staba poseti Vrnjacku Banju da vidi kako to kod nas izgleda i da vidimo sta ce reci sra nas ceka.Sve vri.Od ljudi koji su se sklonili iz Patara do Beogradjana.Mi se oslanjamo na ZC Studenica u Kraljevu,koji je vec na maksimumu,kako ministar Loncar rece,pa se pitam sta ce biti kada kod nas haos krene,a neminovnost je,to je i laiku jasno.Zasto drzavni organi ne reaguju?

SRBIN

21.07.2020. 19:17

Ovaj covek je pricao kako deca ne prenose virus, pa je pricao i da trudnice ne prenose virus na plod, pa da mladi ne umiru i lako podnose, pa da leti nece biti virusa, ...... Covek ne zna nista. Ja bolje znam od njega i zahtevam da mi se dodeli doktorat.