ЛЕКАРИ У АРЕНИ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА: Највећа дворана постала поприште борбе за људске животе

Борис Субашић

21. 07. 2020. у 12:00

АРЕНА" на Новом Београду је, пре две недеље, од спортског борилишта постала поприште 24-часовне борбе за људске животе коју против ковида воде лекари и медицински техничари. На првој линији су медицинари из Управе за војно здравство и ВМА, а раме уз раме са њима су здравствени радници из Железничке болнице и београдских домова здравља.

ЛЕКАРИ У АРЕНИ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ФРОНТА: Највећа дворана постала поприште борбе за људске животе

Фото П. Милошевић

Службени назив за "Штарк арену" сада је Привремена војна болница. Суштински, то је права ратна болница, у којој сви раде с пуном коцентрацијом, без престанка да би реаговали тренутно и на најмању промену стања сваког болесника. Њих има из целе Србије, а ових дана их је највише стигло из Ужица, Пожеге, Пријепоља, Нове Вароши.

- Моја смена траје од шест ујутро до 11 ноћу, ако нема непредвиђених ситуација, које нису реткост - каже пуковник др Вељко Милић, искусни интерниста са ВМА, сада координатор болнице у "Арени", када нас је примио у медицинском штабу у "зеленој зони". Реч је о стручњаку са огромним искуством који се сретао са најопаснијим инфективним болестима током учешћа у четири мисије наших војних лекара у Африци.

- Корона је потпуно неуобичајен вирус о коме учимо кроз борбу против њега и зато не смемо да пропустимо ниједан детаљ - каже др Милић. - За разлику од привремене болнице на Београдском сајму, где су углавном били људи без симптома, "Арена" је права болница са озбиљним пацијентима. Они морају да примају терапије и буду под непрестаним надзором. Овде се смештају људи чије је стање стабилно, који су покретни и основни животни параметри им нису угрожени, али код короне све може неочекивано да се промени. Зато морамо непрестано да пратимо стање сваког од њих, да бисмо тренутно реаговали, ако се погорша. Такве пацијенте одмах шаљемо у одговарајућу болницу.

Током последња три дана број примљених болесника се стабилизовао и лекари се надају се да неће расти, јер су људски ресурси напрегнути.

Фото П. Милошевић

- Материјала имамо довољно, снабдевање нам је одлично, али сви људи су нам у првој линији, нема позадине, нема резерви, Зато помно пазимо да се неко од нас не зарази, јер би то угрозило цео систем болнице - каже др Милић, док навлачимо скафандере за улазак у "црвену зону", унутрашњост дворане, подељене панелима на три болничка одељења.

Зној већ после неколико минута почиње да цури низ леђа под скафандером, али нико од лекара и техничара, који су непрестано у покрету, не показује да му је рад у таквој одећи тежак.

- Када прегураш прву кризу после ти је фино, просто ти је непријатно кад скинеш скафандер - весело добацује један од медицинара посматрајући наше почетничке муке.

Смех испод маске и визира звучи потмуло, а звук сопственог дисања заглушује.

Пуковник др Вељко Милић / Фото П. Милошевић

Лекари и техничари проводе по четири сата у том пластичном оклопу непрестано обилазећи пацијенте који су распоређени на војничким креветима у три одељења на борилишту арене. Они могу да се шетају, имају уређену трпезарију, чиста купатила и тоалете.

Медицинари у скафандерима у "црвеној зони" током четири сата смене не могу да иду у тоалет, немају паузе за храну, воду. Они морају да остану херметички изоловани да би се елиминисала и најмања могућност да се вирусом заразе.

Пацијенти у болесничким собама формираним од панела делују неочекивано смирено и опуштено, иако знају да су озбиљно болесни.

- Докторе, овај пасуљ за ручак је бољи од антибиотика - добацује весело пацијент из Београда. Он је осми дан у "Арени", као његов пријатељ из Обреновца који шеретски предлаже да се са побољшањем општег стања пређе у заједничке собе.

Болесници са лакшом клиничком сликом / Фото П. Милошевић

Када су пацијенти на скафандеру уместо имена лекара видели натпис "Новости" уозбиљили су се и углас почели да хвале људе у белом, који брину о њиховим животима, а чија лица и не виде током минимално двонедељног лечења:

- Сви од првог до последњег лекара и техничара су изузетни људи, наши хероји. Невероватно је колико предано брину о свакоме од нас. Непрестано нас обилазе, мере температуру, проверавају као се осећамо. На почетку смо били забринути, али сада верујемо да ћемо брзо оздравити.

Од уласка у "Арену" са пацијентима непрестано раде психолози, јер људи долазе преплашени и збуњени мноштвом информација.

Фото П. Милошевић

- Психолошка помоћ им се указује све време јер су често заражени и чланови породица који леже у некој од других ковид-болница. Ништа не препуштамо случају - прича нам др Милић, док обилазак импровизоване болнице сваки час прекида да би поразговарао са неким од пацијаната.

СТИЖЕ МРЕЖА ЗА КИСЕОНИК

КАДА је екипа "Новости" у понедељак посетила "Арену", у њој је лежало 236 пацијената, од којих је 150 примало инфузију. Они којима је био непходан кисеоник, примали су га из маски прикљученим на боце, док су се обављале последње припреме за постављање мрежне инсталације за спасоносни гас.

Она ће омогућити да се сваки пацијент на сваком од 360 кревета у случају потребе прикључи на кисеоник у року од неколико секунди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)