КРИВА У БЕОГРАДУ ДОЛАЗИ ДО ЗАРАВЊАЊА Кон: Ипак, нема тако добрих вести и за целу Србију

Novosti online

19. 07. 2020. у 22:02

КРИВА У БЕОГРАДУ ДОЛАЗИ ДО ЗАРАВЊАЊА Кон:  Ипак, нема тако добрих вести и за целу Србију

Фото: Пинк Принтскрин

ДОБРА вест је да се у Београду заравњује крива која представља број заражених од корона вируса, нема пораста последња два дана, рекао је вечерас епидемиолог Предраг Кон, али и навео да ипак нема тако добре вести и за целу Србију.

- Добра је вест само за Београд, али је ситауција и даље неповољна да би причали превише добро, мада јесте први добар показатељ - рекао је Кон и истакао да је тај резултат директна последица тога што су људи почели да се придржавају мера.

Кон је на ТВ Пинк казао да овај налет корона вируса неће брзо проћи, бар још четири недеље, али да ће се након следеће недеље учинити бољитак.

Упитан да ли су протести допринели ширењу вируса, он је рекао да мора да каже да су сва окупљања где је пуно људи на малом прострору место ризика.

- Протести су последње окупљење које се десило када је вирус био у узлету, што је био неповољан тренутак и ту је постојала могућност да се људи заразе - рекао је Кон.

Коментаришући грешке у евиденцији броја позитивних и умрлих, Кон је рекао да има рутински систем у надзору епидемије и централизовано се шаље "Батуту".

Фото: Пинк Принтскрин

У овој ситуацији, како је навео, направљена је на брзину додатна база података, која је солидно функцинисала до средине јуна, када су настала озбиљна "загушења", па није функицонисала као што се очеквиало.

Истиче да нема говора да су епидемилози учествовали у прогрешном износењу података и додаје да је постојала увереност да су чланови Kризног штаба имали доступност тој бази.

- Оштро демантујем сваки напис везан за чланове кризног штаба да су уцествовали у погресном информисању грађана. Замислите да 10 људи који су изградили своје име и каријеру учествује у некој завери, то не приада академској комуникацији - рекао је Кон и навео да је те приче слушао са ужасавањем.

Наш здравствени систем је толико еластичан да скоро не може да пукне, рекао је Кон и поручио да ипак мора да се зна да нема опуштања у пандемији.

- Искрено се надам да "заључавања" неће бити - рекао је Кон и додао да се опекао када је рекао да неће вируса бити преко лета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)