ДР СЕРГЕЈ БОЉЕВИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Чипови у вакцини су трагичне теорије, никада нећемо сазнати да ли је ковид 19 направио човек

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

19. 07. 2020. у 09:00 >> 00:10

ПУТЕМ појединих медија шири се неосновани страх, и све је више људи који верују да се с вакцином против вируса корона у човеково тело могу убацити некакви чипови који би могли да се злоупотребе и дају информације о одређеној особи.

ДР СЕРГЕЈ БОЉЕВИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Чипови у вакцини су трагичне теорије, никада нећемо сазнати да ли је ковид 19 направио човек

Фото

Тобоже би те информације могле да користе компаније које су произвеле вакцину. Ако о томе говори један човек или група људи, онда се ваља запитати о њиховом менталном здрављу. Али ако та прича о чиповању постане тема за цело друштво, онда је то трагедија!

Каже ово, у ексклузивном интервјуу за "Новости", др Сергеј Бољевић. Угледни професор Првог московског државног медицинског универзитета "И. М. Сеченов" категорички тврди да чиповање помоћу вакцине није могуће, односно да је технолошки неизводљиво.

- Још нико није способан да направи чип који би се могао ставити у вакцину, и све приче о томе су најобичније спекулације. Не постоји чип који би у течном стању могао да се убаци у човеково тело. То је бесмислена фантазија - објашњава професор Бољевић.

* Зашто се дигла бука поводом тога и зашто се шири страх од вакцине кад већ живимо са чиповима?

- За ту лажну панику одговорни су медији. Сви који користе мобилне телефоне морају да схвате да су чипови одавно ушли у наш живот. Власници мрежа мобилне телефоније могу да прате власнике телефонских бројева, и то не само шта говоре, него и где се крећу. Ја не знам никога ко је престао да користи телефон јер путем њега могу да вас прате или прислушкују.

* Уплашени од чиповања могу рећи да телефон није у организму, па није толико опасан као чип који би се убацио помоћу вакцине...

- Постоји само добровољно имплантирање, дакле убацивање чипова под кожу. Ти чипови помажу људима у одржавању њиховог здравља. Захваљујући њима одржавају се одређени импулси који помажу човеку да се избори са болешћу која га мучи. Али савремена медицина то ради у договору са панцијентом коме те методе лечења олакшавају живот. Најискреније саветујем преплашенима од чипова да се не оптерећују тим причама, него да сачекамо да вакцина почне да се производи.

Фото

* Универзитет на којем ви радите тестира вакцину. Какви су досадашњи резултати?

- Више руских института направило је вакцине и прва испитивања била су успешна. И на Сеченовском медицинском универзитету у Москви, под руководством ректора Петра Глибочке, успешно је тестирана вакцина коју је направио Институт "Гамалеи". Клиничка испитивања вакцине на добровољцима успешно су спроведена и у војној болници "Бурденка". Већ на јесен би требало да почне производња те вакцине. Онима који се плаше да приме вакцину у којој је, тобоже, некакав чип, предлажем да узму руску, јер га у њој гарантовано неће бити. Понављам, најважније је да вакцина буде безопасна и ефикасна.

* Сада се много говори о томе да ли ће на јесен наићи нови талас короне, а неки верују и да ће он постати сезонски. Шта ви мислите?

- Објективно говорећи, све прогнозе о томе хоће ли се поновити епидемија на јесен дате су на основу искустава која су лекари имали са другим вирусима. Дај боже да су у праву они који прогнозирају да ће вирус ослабити и да неће бити опасан као садашњи. Али то је само прогноза која се може остварити, али и не мора.

Фото

* И даље није јасно да ли је ово природни вирус или је изашао из неке лабораторије...

- У историји човечанства било је много вирусних пандемија. Од њих су умирали милиони људи. Ми данас живимо са многим вирусима и човек је научио како да се од њих штити. И сада, након што смо у последњих 10--15 година направили велики научно-технолошки напредак - а медицина је захваљујући томе много напредовала - појавио се невидљиви непријатељ који нас опасно напада и ставља под сумњу све што смо до сада направили. Да ли је овај вирус створен природним путем или га је направио човек, ми вероватно нећемо никада сазнати.

* А шта је неспорно јасно?

- Овај вирус има способности далеко веће него било који други познати вирус, па бисмо га могли назвати супервирусом. Ако је овај супурвирус направила природа, онда се треба запитати зашто је то урадила. А ако га је направио човек, онда се поставља питање с којим циљем. Ја тешко могу да поверујем да нам данашњи научно-технолошки развој дозвољава да направимо један такав вирус. С друге стране, ако је нека лабораторија у свету и направила овај вирус, онада је логично да је она требало истовремено да направи и његов антидот, противотров. А три земље које имају лабораторије које су теоретски гледајући могле да направе овакав вирус - Кина, Италија и САД - највише су пострадале од њега.

* У чему се овај вирус разликује од претходних?

- До 2002. године вируси корона су сматрани узрочницима који изазивају благе болести горњих дисајних путева са изузетно ретким смртоносним случајевима. Крајем 2002. године појавио се вирус корона (SARS-CoV), узрочник САРС-а, који је изазвао тешки акутни респираторни синдром код људи. У 2012. години свет се сусрео с новим вирусом корона МЕРС (MERS-CoV), узрочником респираторног синдрома на Блиском истоку. Сви су случајеви географски повезани с Арабијским полуострвом, чак 82 одсто случајева пријављено је у Саудијској Арабији. Нови вирус корона SARS-CoV-2 је рекомбинантни вирус између вируса корона шишмиша и вируса корона непознатог порекла. Од његове структуре ми знамо 80 одсто, али остатак нам је непознат. Тих 20 одсто структуре је засада велика енигма за нашу науку.

Фото

* Један број научника сматра да је важно да се што пре произведе вакцина, док се други противе журби јер она може да нашкоди. Шта мислите о томе?

- Минулих месеци смо се свачега наслушали. Од тога да је епидемија лажна, да ковид 19 не представља никакву опасност, па до оних катастрофичних. Ја мислим да је ситуација озбиљна и да живот показује да се морамо придржавати мера самозаштите. Присталица сам тога да треба да прође потпуни процес истраживања вакцине, дакле без журбе, јер се не сме нашкодити примаоцу вакцине. Важно је да знамо какав је њен ефекат у дугорочном периоду, од најмање две године. Одлука када ће се појавити вакцина не би требало да буде политичка. Истовремено треба радити и на противвирусној терапији.

* Како коментаришете што су поједини научници и лекари почели да предлажу лечење лековима којима се лече друге болести?

- Лек који се раније користио против маларије, а који су неки лекари недавно хвалили као ефикасан и против короне, показао се као доста токсичан. А што се тиче старог лека дексаметазона, за који у Британији неки лекари кажу да се показао ефикасан, намеће се питање зашто само он а не и препарати из групе глукокортикоида. Русија је недавно регистровала три противвирусна препарата, али се они користе само код лакших болесника. Код тешких пацијената лечење је углавном усмерено не на саму болест, већ на компликације које она изазива.

* Како објашњавате што многи руски лекари, али и они у свету, тврде да респиратори слабо помажу?

- Као ни за све вирусне инфекције, тако ни за ковид 19 нема још правог лека. Треба знати да се болесник прикључује на респиратор кад дође у врло тешко стање, због чега су и шансе да преживи мале. Нажалост, пракса је показала да од 85 до 90 одсто болесника који се налазе на респираторима умре.

КЉУЧНИ УТИЦАЈ УГЉЕН-ДИОКСИДА

- ЈОШ 1994. године моја научна група је дошла до сазнања да висока загађеност ваздуха снижава колективни имунитет. Зато смо ми тада, имајући у виду повећање концентрације угљен-диоксида у ваздуху, објавили да нас у будућности очекују реанимације старих и појава сасвим нових инфекција. Број оболелих од ковида 19 је био знатно виши у оним земљама које су имале високу концентрацију угљен-диоксида у ваздуху и индустријски развијеним земљама - каже професор Бољевић.

САВЕТИ СЗО НИСУ ОБАВЕЗУЈУЋИ

*A После председника САД, који је напао Светску здравствену организацију, и руски лекари се у ТВ емисијама исмевају саветима СЗО...

- Савети Светске здравствене организацвије се базирају на научним подацима који су, кад је реч о ковиду 19, малобројни и противуречни. Ваља знати да савети СЗО нису обавезујући. Свака земља сама одлучује како да се бори са овом инфекцијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Čikiriz

19.07.2020. 11:38

Чиповање(печат звери) којe обезбеђује потпуну контролу над свим и сваким предсказани су Библиом (Откровење Јованово)Сви се питају ако за то знамо (шта нас очекује) како ћемо ми то дозволити и како ћемо добровољно пристати да будемо жигосани и ако знамо да тиме губимо слободу. Одговор је аутор дао на примеру мобилних телефона.

Milos

19.07.2020. 16:35

Neki se i dalje plase mikrotalasne kao djavo krsta, a ne skidaju mobilni sa uveta koji zraci hiljadu puta vise. Nekada su se ljdi plasili groma kao kazne Bozije i sl. Tako se i danas ljudi plase vakcine zbog navodnog "cipovanja" sto je na nivou primitivizma iz proslosti i sadasnjosti navedenog iznad. Prava opasnost vakcine nije cipovanje, vec kakve posledice bilo kakva vakcina moze imati na telo nakon 2, 3 ili 10 godina. Zato takva istrazivanja i traju prvo na malim pa sve vecim sisarima po 10 godina gde se prati kakav uticaj je imala na citavo telo i sve organe. E to je strah koji razuman covek treba da ima kod ove vakcine sada, jer ce se verovatno prva koja se pokaze da sprecava zarazu poceti koristiti a sa minimalnim periodom cekanja i znanjem da se vide dugorocne posledice. Plasim se da ce biti ona narodna "seces usi, krpis dupe". Ali mozda bih se i sam ipak odlucio za taj potencijalni rizik, da se spreci onaj stvarni danas. Ali to treba da bude svacija licna odluka, nikako drzavna.

Alex

19.07.2020. 18:02

Profesoru mogu da poverujem jedino i samo ako se bavi cipovima u svom naucnom radu...Ovako sve sto cenjeni profesor kaze ja kao laik mogu da smatram kao cisto nagadjanje i fantaziju...Covek mora dobro da poznaje materiju o kojoj daje misljenje...On je profesor medicine a ne tehnolog...Jos jedan u sluzbi promocije vakcina i cipovanja...

Mitar

19.07.2020. 18:39

A sto ne kaze da naravno ne mogu cipovi u vakcine ali zato mogu nano cestice lagano, ne vidljive ljudskim okom, pa sam Boris Dzonson poziva na siroku kolaliciju odobravanja nove tehnologije sa ciljem ubacivanja nano cestica koje navodno prikupljaju informacije i lece

milenkovic milan

19.07.2020. 18:48

PRICAS GLUPOSTI!!! Verovatno zato sto Rusija sprema 200 milliona vakcina sledece godine...U Americi vec vise od 10 godina koriste nakon RFID microcipova, nove Hitachi NANO chipove (0.05 x 0.05 mm) za Mind Control TORTURE Abuse Experiment, i na meni licno.NANOBOTS su 64 puta manji od prethodnih MU- chipoava i mnogo su tanji od dlake na glavi...

Dusan

19.07.2020. 19:23

Epa doktore uz duzno postovanje,postoje cipovi koji se mogu ubciti u organizam vakcinom. Singapur je drzava nanotehnologije,postoji cip koji nije tecnog oblika ali je mali gotovo nevidljiv sa bezbroj funkcija koje moze da ostvari. I nisu to male grupe ljudi koji pricaju o tome,vec ogroman broj ljudi,naucnika,profesora,doktora. Ja nema sta da saznajem ko je stvorio virus, ali ukoliko Tramp pobedi u oktobru,mnoge stvari ce se otkriti a mnogi milijarderi zavrsiti u zatvorima.

SRBA

19.07.2020. 20:45

@Dusan - Hahahhaha Ukoliko Tramp pobedi, onda ce se uplasiti milijarderi? Pa i on je taj truli milijarder koji otima od sirotinje. Sto nije nista uradio ove 4 godine? Kao nije hteo, ceka drugi mandat AKO dobije pa onda ce tek da kaze sta zna? Isto kao sto Putin vec 16 god vlasti ne dira tajkune lopove vec radi sa njima, mozda pokusava da ih uspava pa ce za jedno 6 mandata nakon 20 god da ih iznenadi! Hahahahah Tramp je potpun idiot, kome niko nista ni u njegovoj drzavi ne govori, i mislis da ce on da "spase svet", on samo moze da utice na krezave birace bez grama mozga. Daleko od toga da Demokrate imaju boljeg kandidata, i jedan i drugi su kreteni. Berni Sanders je jedino bio covek od koga si mogao ocekivati da nesto uradi ako dodje na vlast, ali zato je i sprecen da cak i udje u trku za predsednika sa strane Demokrata.

Predragm

20.07.2020. 03:11

Ajde Rusofili sto ne pricate da su Rusi kupili englesku vakcinu tj.licencu da je proizvode.Pa to su objavili sami Rusi kada je bilo pisanja da su je oni ukrali Englezima. 5 godisnja proizvodnja te vakcine je vec prodata Amerima, Nemcima...pa i Indiji tako da vakcinu mozete za jedno 5 godina da dobijete. Imacete uskoro Kinesku vakcinu.

Dado

20.07.2020. 09:03

Ukucaj u pretrazivac Nanoroboti u medicini. Pre dve godine sam citao opsiran tekst na temu Nanotehnologije i Nano robota na Njemackom koji je objavio list Standard ili Krone, tu se pisalo o procesu izrade primene i mogucnosti manipulacije. Pisalo je da ti nanoroboti se kontrolisu s vana uz pomoc magnetnog polja, da se u telo ubrizgavaju vakcinom u kolicini desethiljada da mogu odstranit celije tumora, koliko je to danas daleko stiglo i dal ce vakcina protiv corone imat tu tahnologiju neznam.