ОТКРИВАМО: Да ли међу мигрантима у Србији има короне?

В. Ц. С.

18. 07. 2020. у 12:00

У СРБИЈИ тренутно ради 16 прихватних центара и центара за азил, што је за четири мање него током ванредног стања - кажу, за "Новости", у Комесаријату за избеглице.

ОТКРИВАМО: Да ли међу мигрантима у Србији има короне?

Фото: Танјуг

У земљи је сада мањи број миграната, па је у центрима смештено 4.492 људи и ниједан није заражен вирусом корона.

Највише их је из Авганистана, 41 одсто укупног броја, као и из Сирије, Бангладеша, Пакистана и Ирана.

- Комесаријат за избеглице и миграције је пре неколико недеља у центре поново почео да враћа режим појачане хигијене и других препоручених мера епидемиолошке заштите - кажу у овој институцији.

СВИ НЕГАТИВНИ

ТОКОМ ванредног стања тестирано је 27 сумњивих на вирус корона и сви су били негативни, кажу у Комесаријату, и додају да чине све да зараза не уђе у центре. Сваки сумњив случај тестира се у надлежној медицинској установи.

- И мигранти су укључени у појачано чишћење, проветравање просторија и дезинфекцију. Обезбеђене су заштитне маске и дезинфекциона средства, а они се свакодневно, кроз дневни билтен на њиховим језицима, обавештавају о ситуацији са пандемијом у свету и у Србији, као и са свим мерама које држава предузима ради сузбијања заразе.

Дата су им и упутства како треба да се понашају да би заштитили себе и друге, а у Комесаријату наглашавају да су до сада мере дале резултата:

- Нисмо имали ниједног мигранта зараженог ковидом 19.

Придошлице из Авганистана, Сирије и других земаља из центара могу да излазе само уз дозволу Комесаријата и сваки симптом болести морају одмах да пријаве како би могло правовремено да се реагује. У центрима постоје медицински тимови, као и просторије за изолацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)