КОРАК ПО КОРАК: Маска нема ефекта ако је не употребљавамо исправно

В. Н.

17. 07. 2020. у 10:22

КОРАК ПО КОРАК: Маска нема ефекта ако је не употребљавамо исправно

Фото Илустрација ВН

СВЕ је више људи на улицама који носе заштитне маске, али многи их носе неисправно, тако да оне немају скоро никаквог ефекта.

Званична препорука је да маске носимо уколико имамо било какве симптоме респираторне инфекције, ако смо у контакту с неким ко је болестан, или када улазимо у затворене просторије. Међутим, и у тим, и у свим другим ситуацијама, маска има врло мало ефекта ако је не користимо исправно.

КОРАК 1

Пре него што додирнете маску, оперите руке сапуном и дезинфикујте их средством на бази алкохола. Затим је узмите и прегледајте да ли има рупа или било каквих оштећења. Уколико то приметите маску морате бацити.

КОРАК 2

Окрените маску на спољну страну, односно обојени део. Затим ставите унутрашњу страну на лице. Уколико користите хируршке маске, зелена страна иде споља, бела изнутра, а еластичне траке око ушију. Ако користите други тип маске, ставите је тако да се обликује преко вашег носа и закачите траком око главе.

Фото Илустрација ВН

КОРАК 3

Горњи део маске треба да приања уз нос. Ууколико она има жицу у горњем делу, то можете да прилагодите руком, како бисте је правилно наместили око носа. Доњи део мора да иде испод браде. Развуците маску тако да лепо приања, да прекрива и нос и уста, и након тога је више не додирујте.

КОРАК 4

Након употребе скините маску, тако што ћете прво скинути еластичне петље иза ушију, док маску држите даље од лица и одеће да не бисте додирнули потенцијално контаминиране површине маске.

Фото Илустрација ВН

КОРАК 5

После употребе маску баците у канту. Уколико носите памучне маске, можете их искувати, дезинфиковати и користити поново. Обавезно је прање руку након додиривања или скидања маске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

KORISNIK

17.07.2020. 14:41

Sve ste lijepo objasnili , samo jos da ste i naveli da maska , hirurska , stiti (ne u potpunosti) u proseku dva sata , tako da ko radi ili duze boravi vani , mislim na grad ulaske po bankama i institucijama, mora upotrebiti 4 - 5 maski dnevno , ili oko 120-130 maski mesecno , sto je izdatak 6-7.000 dinara sto nije malo