ГОЈКОВИЋ: Ако пукне здравствени систем чека нас италијански и шпански сценарио

Novosti online

16. 07. 2020. у 10:51

ГОЈКОВИЋ: Ако пукне здравствени систем чека нас италијански и шпански сценарио

Фото: Прва Принтскрин

ПОКРАЈИНСКИ секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је још једном да је здравствени систем Србије пред пуцањем.

Због неодоговорног понашања људи он је рекао, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва, да би био за то да они који не носе маску потпишу да не желе помоћ, али је истакао да тај сценарио, наравно, није могућ, у Србији је обавезно лечење.

- Видећемо за седам дана шта нам доносе мере, да ли смо се дозвали памети. Ми смо имали ситуацију у ванредном стану да смо имали апсолутну немогућност већег броја контаката, затварање у простору - рекао је Гојковић говорећи о новим мерама које је донео Кризни штаб.

Многи су мислили да је ово безазлена једна ствар, истакао је он.

- Очекивали смо да ће током два месеца сазрети свест људи. Видимо како се из другог таласа у другим земљама како функционишу људи, односно друштва да раде и функционишу, а да немају велики број заражених. Нама то засад не иде. Ми покушавамо да вратимо живот у нормалне токове. Не можемо да будемо затворени годину, две, три, али да треба да научимо да не можемо до вакцине да се понашамо као пре короне - истакао је Гојквоић.

- У односу на број заражених морамо да доносимо теже или лакше мере. У овом конкретном случају, имамо да број заражених расте. Ношење маске на отвореном уредбом још није прописано као обавезно, оно се препоручује, иако би било пожељно. Ко је држао дистанцу, водио рачуна о личној хигијени и носио маску није имао проблем - напомиње Гојковић.

Он се осврнуо на то да је рађена анкета и да је 11 одсто је рекло да их мере уопште не интересују, те истакао: "Ми се сад играмо великим бројевима. Долазимо у такву кризу да ће пет, десет хиљада људи доћи одједном у болницу."

- У шест недеља имали смо једноцифрен број заражен у Војводини. Одједном је то ескалирало. Почели су сви да се понашају на неприхатљив начин.

Он је описао то као контрадикторну ситуацију, да млади више нису излазили у Београд, али да су у Крагујевцу и Новом Саду флуктуације људи, који су почели тамо да излазе и и мали смо огроман број славља, свадби.

На коментар да то није било забрањено, истиче: "Али било је препоручено."

- Верујем да људи желе да се проведу људи. У Врбас дође 50 људи из Новог Пазара. То је света и века од кад је заразе - немојте ићи из места у ком је зараза и немојте ићи у та места.

Издвојио је као средине које су најбоље прошле, сеоске.

Истиче да није да није довољна маска без осталих мера.

- Наш здравствени систем је толико пренапрегнут да се бојим да ће пући. Имаћемо сценарије из Италије и Шпаније. Не можемо да отварамо у бескрај све. Нама је сада 90 одсто ковид система, не можемо да лечимо људе који нису ковид. Имамо сада и повећан број саобраћајних несрећа... Капацитети нам се смањују, имамо све више младих људи са тешким клиничким сликама.

- Ући ћемо у карантин ако се будемо тако понашали. Ми покушавамо на све начине да не уведемо Србију оу оно што смо имали у марту... Назовите то карантин, ванредно стање, како хоћете. Понављамо као папагаји четири месеца једно исто. Ако је таква ситуација да сви носимо маске, да за месец дана надокнадимо четири месеца. Здравствени систем ради већ пет месеци у овом режиму, то је огроман напор. Имамо здравствене раднике који по два, три дана не иду кућама. Они који су руководиоци, искључиво надлежни за интензивну терапију, на пример не иду кући по два, три дана. Знате какав је то притисак? Жртвују задњу кап зноја да би неком помогли, а онда имате људе који се тако понашају... И онда када се разболи или неко од његових најближих онда иде код тих људи да га лече. Ја сам за то да неко ко неће маску да потпише да неће помоћ, али ми то, наравно, не можемо, ми морамо да помажемо људима - истакао је Гојковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)