КОРОНА ТАКСА И У СРБИЈИ: Поједине услуге мораћемо много више да плаћамо него раније

Novosti online

среда, 15. 07. 2020. у 19:41

КОРОНА ТАКСА И У СРБИЈИ: Поједине услуге мораћемо много више да плаћамо него раније

Фото: Новости

ТО што су стоматолошке ординације у Швајцарској наплаћивале "корона таксу", наишло је на оштру критику друштва за заштиту потрошача.

Многе индустрије због пандемије корона вируса траже начин да новонасталу ситуацију што лакше превазиђу, многе се суочавају са разним правилима и новим мерама које морају да испуне, што их, наравно, кошта. Последично, то прелију на цену услуга, односно на новчанике потрошача.

Први су то у Србији урадили фризери и козметичари који су "појачали" цене за око 10 одсто, или 200 динара по услузи, а сада су то урадили и зубари.

У упутствима својим пацијентима навели су и колико више морају да плате због новонастале ситуације.

Тако је једна оридинација на Врачару, међу осталим ставкама навела и ту да ће вам "додатна микробиолошка заштита бити наплаћена у износу од 1.700 динара након сваке посете, док ће за прегледе и контроле где је мање присуство аеросоли додатна цена износити 1.200 динара".

Једна друга ординација у центру града, недалеко од Теразија, ту ставку наплаћује 1.800. Дакле, цене се разликују.

ШВАЈЦАРСКИ "ПАТЕНТ"

То што су стоматолошке ординације у Швајцарској наплаћивале "корона таксу", наишло је на оштру критику друштва за заштиту потрошача.

Већ раније су и код њих фризери увели посебне таксе, оправдавајући то трошковима додатне дезинфекције. Сада су се на овај корак одлучили и зубари који на рачун пацијентима обрачунавају "таксу за дезинфекцију радног места". Та такса код њих није мала, и у Цириху поједине ординације наплаћују додатних 15,30 франака.

Надлежне власти објашњавају да "такса за дезинфекцију радног места" није ништа ново, већ да је од јануара 2018. саставни део стоматолошке тарифе. Међутим, до сада велика већина зубара ту могућност није користила.

Сада, кажу из Удружења стоматолога, због корона вируса, зубари имају веће трошкове у дезинфекцији својих ординација, па и због обавезног луфтирања имају веће паузе између пријема пацијената, преноси Блиц.рс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)