БЕОГРАД ЈЕ ПОТЕНЦИЈАЛНА БОМБА: Кон - Боље да уведемо полицијски час

Novosti online

15. 07. 2020. у 17:43

БЕОГРАД ЈЕ ПОТЕНЦИЈАЛНА БОМБА: Кон - Боље да уведемо полицијски час

Фото: З. Јовановић

ИМАМО погоршање ситуације у Београду. У престоници се 13. јула јавило 13.433 особа са симптомима респираторних инфекција, прегледано је 2.863, а узето брисева 1.444. Сваки трећи који је био сумњив на крају се испоставило да је био заражен - рекао је др Предраг Кон.

Он је у емисији Фокус на телевизији Б92 казао да морамо да схватимо да је дуга борба пред нама.

Он је казао да ћемо ношењем маски помоћи не само себи, већ и здравственим радницима.

- Мере могу да почну да се примењују одмах, а не да се чека петак. Требало би већ сада да очекујемо резултате. Београд је у овом тренутку доминантна потенцијална бомба - казао је он.

Како је казао, тог 13. јула забележено је присуство вируса у пет вртића, код троје запослених и шест родитеља.

- Вирус је у овом тренутку ушао у народ посебно у Београду - казао је он.

Кон је казао да нема више простора за пооштравање мера, осим увођења ванредног стања.

- Главна мера је нема представа, позоришта, свадби, рођенданске прославе. Све смо то са једном мером захватили, нема ноћних окупљања. Ако није планирано, може и окупљање", казао је он и додао да не може да очекује да неко ради против себе.

Он је подсетио да је била и раније препорука ношенеј маски, те да је било псотупног увођења у садашњу ситуацију.

- Може неко да гледа критички или не, истина је важна. Свачије је право да то види на један или други начин", ракао је Кон.

ПРОШИРУЈУ СЕ КАПАЦИТЕТИ ЗА КОВИД ПАЦИЈЕНТЕ

Кон је подсетио да се проширују болнички капацитети за ковид пацијенте.

- Оно што очекујемо из дана у дан, ови подаци за целу територију Србије, можда указују на то да смо дошли до неког заравњења. Што се Београда тиче још није дошло до заравњења", напоменуо је он.

Како је казао, тек док крива не почне да заравњује, ми смо у непријатној ситуацији да ли ће бити довољно места у болницама.

- Опет је у једном тренутку када се скинуло ванредно стање дошло је до схватања да је све завршено, то је једна велиак грешка која ће остати историјски забележена - закључио је Кон.

Он је навео све догађаје који су организовани у међувремену и оценио да нема никога ко се "баш прославио у схватању тих мера".

- Очекивало се да ће топло време смањити тај пренос, који је постао експлозиван. Дошло је до суперпреноса вируса, тамо где се скандира, гласно виче, где има презнојавања, испарења, ту постоји аерогени пренос - казао је он.

Кон је рекао да што се тиче преноса коронавируса ваздухом, ако сте близу на удаљености мањој од метар и на отвореном простору није немогуће аерогено и капљичним преносом да се вирус пренесе.

- Када носи један маску, а онај ко је заражен не, ја сам заштићен само 30 одсто. Ако ја не носим, а заразан носи, ја сам заштићен 95 одсто, а ако сви носимо онда смо заштићени 99 одсто. Ми сада имамо толико заступљен вирус ми можемо да помислимо да је био у контакту. Он би требало да буд еу самоизолацији. Ако ћемо сви да будемо у самоизолацији, онда је боље да уведемо полицијски час - закључио је он.

- Београд је имао мере обавезног ношења маске и било је везано само за средине у којима је бил апроглашена ванредна ситуација. Сада је обавезна за све, без обзира на то - казао је Кон.

Он је додао да се "снажно препоручује" старијим од 65 година да носе маске увек, чак и напољу, поготово када чекају у реду.

Према његовим речима, сваки колективни спорт је ризичан због немогућности држања дистанце, али да постоји ограничење окупљања више од 10 људи.

- Који су то родитељи који ће у оваквој ситуацији да пусте децу ако су мала да иду у паркић да се играју - рекао је он.

Како је напоменуо, људи морају да разумеју шта је то што није добро за њих и да је управо то забрањено.

Према његовим речима, до августа ће можда неке ствари да се промене, али вероватно ће бити играње утакмица без публике.

МЛАДИ ЗАРАЗИЛИ СТАРИЈЕ

На питање да ли је коронавирус у Србији јачи него у Италији, Кон је казао да су то често само утисци.

- Вирус се стално мења, ништа није немогуће. Битно је да је на великом броју почео да се појављују озбиљнији случајеви. Најпре се преноешење догодило са младих, у том узрасту између 20-30 година само су они оболевали. Сада је почело да хвата и старије. Значи пренело се у куће и њихове родитеље. Чим почну старији да се заражавају почињу и теже клиничке слике - појаснио је он.

Како је рекао, некада су се тестирали и контакти, па су се откривали асимптоматски случајеви.

- Чим је почело по колективима, тако смо их откривали. Дакле јасно је да тих асимптоматских случајева има доста. Али то је утисак који иде из појединих организација. Прави резултат је кад се испитује имунитет - рекао је Кон.

Он је рекао да је велики посао и тежак истражити колики је колективни имунитет, али да је број таквих људи у Србији веома мали.

- Има и оних који нису стекли анитетла - казао је Кон.

О ВАКЦИНИ

- Морамо да имамо безбедну вакцину. Све те вакцине сигурно су многима интересантне, али морају се поштовати прописи - казао је Кон.

Како је рекао, тек кад се прођу све фазе истраживања, једино тада се може користити.

- Врло сам скептичан - рекао је он на питање да ли ће у Србији бити вакцине против ковида 19 до краја године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

DeccaPAS

15.07.2020. 19:13

Ko o čemu, Kon o vakcinama i zastrašivanju naroda?! Ko ga ovlašćuje da predlaže policijski čas?!!!! Prevelika ingerencija mu je dodeljena, nezasluženo pre svega, za premalo poverenja koje ima u narodu. Šta se zna o COVID-19? Ništa. Kako i čime leče obolele, kad zvaničnog leka nema? To se može podvesti i pod nadri apotekarstvo. Samo se prave vesti za 19:30, koje odvraćaju narod od pravih problema i pravih vesti

ronaldo

15.07.2020. 21:06

Kako te nije sramota ? Dva meseca smo dzedzali po stanovima i sta ste postigli ...NISTA !!! To je mera koja definitivno,dokazano ne daje rezultat.Ovaj ceo strucni stab treba zameniti nekim kompetentnijim ljudima.

Nebojša

15.07.2020. 22:16

Policijski čas pod hitno, a idiote koji izadju da protestvuju odma POHAPSITI. Pa zar zbog šačice opozicionara bez mozga moja baba ili deda budu zaraženi. SRAM DA VAS BUDE ŠTO STE SPREČILI POLICISKI ČAS PROTESTIMA. SRAM DA VAS BUDE!!!!!