СВЕ ВИШЕ МЛАЂИХ ПАЦИЈЕНАТА: Кризни штаб о тренутној епидемиолошкој ситуацији (ВИДЕО)

Novosti online

15. 07. 2020. у 14:43 >> 16:20

КРИЗНИ штаб за заштиту здравља становништва Србије од заразне болести ЦОВИД-19 држи конференцију за новинаре.

СВЕ ВИШЕ МЛАЂИХ ПАЦИЈЕНАТА: Кризни штаб о тренутној епидемиолошкој ситуацији (ВИДЕО)

Чланови Кризног штаба / Фото Танјуг

Данас до 15 часова, односно у последњих 24 сата у Србији су потврђен нови 351 случај корона вируса, а нажалост преминуло је 11 пацијената, саопштио је Зоран Гојковић, покрајински секратр за здравство Војводине.

Тестирано особа 8.393. У претходних 24 сата хоспитализовано је 234 особе, на респираторима тренутно 169 пацијената.

Присутнима се обратила докторка Дарија Кисић Тепавчевић и прокоментарисала како Кризнис штаб може да утиче на пласирање лажних вести, каква је била да је једна медицинска сестра из једне ковид болнице покушала самоубиство, јер није изржала притисак епидемије.

- У овој борби морамо да будемо јединствени, такве информације никоме не могу да донесу ништа добро. Без обзира каква су нам ставови и уверења, у борби против корона вируса морамо се чувати лажних вести и бити јединствени, јер је свима нама циљ да очувамо своје здравље, здравље породице и нације - рекла је она.

Кисић-Тепавчевић каже да такве информације не могу да донесу ништа добро и да могу само да отежају борбу.

Када је реч о чекању резултата и тестирању, докторка је рекла да се повећао број особа које желе да се тестирају.

- Претходних дана било застоја у анализи тестова, а разлог томе је претерано велики број тестирања на корону на лични захтев грађана. Било је особа које су више пута током једне недеље желеле да се тестирају. Такође је повећан број тражења за тестовима и због путовања. Ништа не сме да се сакрије, уколико немамо пацијенте онда се затварају ковид болнице, а ако се повећа број, отварамо нове. Последњих дана смо имали застоје, више него што би то требало да буде. Лимитиран је капацитет лабораторија.

Дарија Кисић Тепавчевић / Фото Танјуг

Кисић је, међутим, истакла да да нико није трпео због тога, јер се, како је рекла, не лече тестови, већ пацијенти. Кисић Тепавчевић је изразила уверење да ће бити смањено време и за тестирање пацијената са клиничком сликом и нагласила да се они, без обзира, на резултате теста болнички лече.

Каже да се дешава да пацијенти са тешком линичком сликом добију после резултате ПЦР теста који покаже да су негативни, иако имају све симптоме и воде се као вероватни случајеви.

Каже да је био повећан број тестирања на лични захтев због саме могућности да се то ради на лични захтев и због ниске цене, затим због периода путовања, али истиче и да је велики број грађана то радио без икаквог основа. Кисић Тепавчевић додаје да процедура ПЦР тестирања траје дуже и да су се због тога и јако великог броја захтева правили редови, нарочито испред Торлака.

Ситуација у Новом Пазару

Ситуација у Новом Пазару је сложена, али у поређењу са неком од претходних дана је боља, каже регионални координатор Министарства здравља за ковид пандемију, грудни хирург Слободан Милисављевић.

Слободан Милисављевић / Фото Танјуг

Према његовим речима, сада је 229 пацијената у болници, у ковид амбуланти је прегледано 260 пацијената и од тога 160 пацијената који су долазили на први преглед, а на респиратору је троје пацијената.

"Није било претходних дана пребацивања у терцијарне установе у Београд и Крагујевац", рекао је на прес конференцији Милисављевић и додао да су успели у кратком периоду да успоставе систем тако што је Општа болница у том месту инкорпорирана у здравствени систем.

Епидемија на КиМ

- Епидемиолошка ситуација на КиМ, у срединама где живи већинско српско становништво, стабилна је и тренутно у КБЦ "Косовска Митровица" смештено је 75 пацијената, док је у последња 24 часа једна особа изгубила живот. Троје пацијената са КиМ смештено у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", две особе у Нишу и две у Крагујевцу, као и да се три особе налазе на респиратору - рекла је Кисић Тепавчевић.

Болнички капацитети су, каже она, још увек довољни у КБЦ "Косовска Митровица".

Додала је и да је почетком ове недеље један ђачки дом на КиМ адаптиран за смештање пацијената са лашком клиничком сликом, који чекају резултате тест или су при крају са излечењем.

Старосна структура оболелих

- Од 14. јуна до 14. јула највећи број особа хоспитализован је узраста од 30 до 39 година, односно 24,14 одсто. Потом иде група од 40 до 49 година, а готово 20 одсто је од 20 до 29 година. Највећи проценат хоспитализованих припада групи од 20 до 49 година - рекла је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Ношење маски

- На отвореном нису обавезне, већ на нивоу препоруке. Обавезне су ако не можете да обезбедите раздаљину од један и по метар. Не постоји ниједан узраст који је безбедан, сви ми који се излажемо смо осетљиви. Маске код најмлађих се препоручују као и код одраслих. Родитељима се препоручуј уда не доводе децу у ситуације где је већи ризик - рекла је епидемилог и напоменула да маске нису 100 одсто заштита.

Зоран Гојковић / Фото Танјуг

Утицај протеста на број заражених

- Речено је да су сада млађи све више заражени, што значи да све мање поштују мере. Ми смо и прошле недеље сугерисали да ће бити повећање броја новозаражених. Од јуче чак 80 грађана је позитивно, што говори да се оно што се догађало пре 7-10 дана дало негативне последице, односно да су протести допринели повећању броја новооболелих. Оно чега се сада плашимо је да те млађе особе остварују контакт са старијима и то ће допринети повећању броја и старијих оболелих. Крајње је време да схватимо да ово мора бити борба целог друштва, болест не бира. Морамо се уозбиљити и поштовати све мере - рекао је Гојковић.

- У Београду је слична ситуација, а сигурно је да је у том временском периоду било забрањено окупљање. Они који се највише излажу сигурно не раде то свесно, већ се осећају добро - рекла докторка Кисић.

Пренапрегнут систем

Здравстевни систем Србије је благо речено пренапрегнут, а капацитети су попуњени скоро до максимума, а ми не можемо сваки дан отварати нове болнице и немамо толико лекара - рекао је Гојковић.

Подсетимо, на седници Кризног штаба донете су нове мере у борби против коронавируса. Маске су обавезне у затвореним просторима, а на отвореном је ношење маски препоручено, осим ако не може да се обезбеди растојање од метар и по. Забрањено је и окупљање више од десет људи на нивоу целе земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)