ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Подижемо кардиоваскуларног гиганта, Институт „Дедиње 2“ биће завршен до јуна 2021. (ВИДЕО)

Novosti online

15. 07. 2020. у 12:36

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Подижемо кардиоваскуларног гиганта, Институт „Дедиње 2“ биће завршен до јуна 2021. (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Принтскрин

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић оценио је данас, након обиласка радова на изградњи Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње 2“, да би кардиоваскуларни гигант, који треба да буде стуб у региону, могао да буде отворен до Видовдана идуће године.

Вучић је, у изјави новинарима, изразио велико задовољство што је могао да посети радове који напредују фантастичном брзином, и који ће бити завршени до краја јула идуће године.

„Ово ће бити највећа кардиоваскуларна болница у региону. Биће много нових места за интензивну негу, апартмани са два до три кревета, без неусловних соба. Имаћемо преко 270 посетаља“, објаснио је он.

Вучић је казао да је потребно да се изгради и гаража која није била планирана и хелиодром, ако Контрола лета то дозволи.

Навео је да је током пандемије корона вируса било 460 случаја са кардиоваскуларним проблемима који су били смештени на Дедињу.

Указао је да ће само опрема нове болнице коштати између 15 и 20 милиона евра.

Фото: Танјуг

 

Додао је да, ако држава нешто касни у финансирању, то намерава да реши још данас или сутра, а компанију “Конкорд“ која гради болницу похвалио је што извршава своје обавезе пре рока.

„Ова болница биће фантастичан допринос напретку српског здравства“, рекао је он.

Подсетио је да је 76 домова здравља и амбуланти обновљено, рађене Опште болнице и изградило више клиничких центара у Србији.

Указао је да то није нешто што мало кошта, јер само Општа болница не може да се изгради без 25 милиона евра.

„Видимо сада у савременим условима колико је здравство постало важно, и зато је битно да направимо овако кардиоваскуларног гиганта, да будемо стуб региона“, закључио је он.


БОЈИЋ: МОЋИ ЋЕМО ДА ЛЕЧИМО И НАЈТЕЖЕ ПАЦИЈЕНТЕ

Директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" Милован Бојић рекао је да је сада Институт акредитован као научна установа, на чему му је председник честитао.

Ово ће, како је Бојић објаснио, бити највећа и најопремљенија кардиоваскуларна болница у Европи и свету.

Фото: Танјуг

 

- Моћи ћемо да лечимо и најтеже кардиоваскуларне случајеве - објаснио је Бојић.

Како је рекао, повећаће се знатно капацитет установе, између осталог повећаће се број постеља на интензивној незу, у коронарној јединици...

Такође, Бојић је навео да је на Институту Дедиње прошле године обављено 2.548 великих операција на срцу, по чему су, каже, претекли центре у Немачкој, Великој Британији... 1.800 великих васкуларних операција, као и 7.000 инвазивних дијагностика.

Бојић је рекао да ће се са гаражом коју ће Институт имати, добити функционална институција, а да ће хелиодром омогућити и долазак из ваздуха. Бојић је Вучићу рекао да би требало радити на неком приступу Институту.


Обиласку те здравствене установе, поред председника присуствују и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, директор Инситута Милован Бојић.
 
ПРЕДСЕДНИК: МНОГО ТОГА УРАЂЕНО

Председник Александар Вучић је приметио да је доста тога урађено од када је последњи пут био и да не може да се снађе у простору, пошто је сада све другачије.

Честитао је радницима на томе.

Фото: Танјуг

 
ВУЧИЋ: ТЕШКО СПРЕЧИТИ ПОГУБАН УТИЦАЈ ЛАЖИ У ЕРИ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је у Србији тешко спречити погубан утицај лажи и бесмислица које се шире у ери друштвених мрежа, али да се то мора победити радом и одговорношћу.

"Одавно није вест да је пас ујео човека, већ да је човек ујео пса и у нашој земљи неће бити вест како напредује Дедиње 2 фантастичном брзином. Како год видели да се Србија гради, вест ће бити некакав политички трик или нешто сто ће моћи да нашкоди мени, влади или неком другом", навео је Вучић.

Он је то рекао одговарајући на констатацију новинара да је јавност често реагује негативно на лоше информације, а да нема реакције на позитивне вести, попут тога да је јавност бурно реаговала када се појавила информација о зараженима на Институту Дедиње, а да нико није реаговао на вест да су сви оздравили.

Вучић каже и да су проблем страшне лажне вести и бесмислице у ери друштвених мрежа.

"Посебно у ово време када су људи усамљени, окрећу се друштвеним мрежама, ту има таквих лудости и глупости, да је немогуће спречити погубан утицај лажи и бесмислица", рекао је Вучић.

Каже да се само радом и одговорношћу може то победити и да ће Србија покушати да то и учини.

Фото: Танјуг

МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ: ЦЕНТРАЛНИ СИСТЕМ ЗА ПРАЋЕЊЕ ПАЦИЈЕНАТА

Директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић упознао је председника да ће набавка опреме коштати 15 милона евра и да ће бити спремна на време.

Фото: Танјуг

 

Благојевић је рекао да ће се ту бити уведен и централни систем за праћење сваког пацијента и додао да ће то бити први пут у региону, а Вучић је казао да је то видео у Паризу.

 
ДИРЕКТОР БОЈИЋ: ЧЕКАЛИ СМО 23 ГОДИНЕ ИЗГРАДЊУ ДЕДИЊА 2

Директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" Милован Бојић изјавио је данас да су запослени у тој установи чак 23 године чекали изградњу Дедиња 2.

"Тек влада на челу са тада премијером Александром Вучићем донела одлуку да се гради Дедиње 2. Мислим да је Институт Дедиње залужио овакву инвестицију", рекао је Бојић.

Истиче да је тај институт још 1963. године први у Југославији уградио пејс мејкер, као и да су ту пре 25 година обављене прве успешне трансплатације јетре и срца.

"Требало је да облежимо 25 година тог јубилеја са нашим пацијентима који живе нове животе. Овде је урађено прво тотално вештачко срце и овде су урађене прве операције на куцајућем срцу. Овде се годишње уради 13 до 15 нових медицинских технологија које оплемењују спрску медицину и чине је препознатвљивом у свету. По броју великих опрација на срцу преткли смо највеће центре у Немачкој, Француској и Великој Британији".

"Дежурни смо за сва ургента стања у кардио-васкуларној хирургији. Примера ради, једне ноћи смо у време пандемије спасили за шест часова 11 људских живота и отпратили те људе кући. Више од 25 лакара и медицинских сестара помаже ковид болницама и спремни смо то да чинимо и даље. Такође, немамо заражених ни међу запосленима, нити пацијентима", додао је Бојић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)

Milos Anastic

15.07.2020. 12:22

Па од куд нам та потреба да нам је све најљепше и најбоље? И то на свету? Не схватам потребу да се доказујемо сами себи ...... па избори су прошли !

vitago

15.07.2020. 13:37

Sta ce nam kad doktora i medicinskog osoblja nemamo a i ono sto imamo cuva se za dopunski rad u privatnim klinikama.Ulazite u ljudske resurse i popravku postojecih blnica.ukinite mogucnost dopunskog rada.