БРЗИНА ХОДА МОЖЕ ДА УТИЧЕ НА РАЗВОЈ КОРОНА ВИРУСА: Старије и гојазне особе у већем ризику од КОВИДА

Ј. Ж. С.

14. 07. 2020. у 15:26

БРЗИНА којом човек хода може да утиче на развој тешког облика цовида-19, показује ново истраживање.

БРЗИНА ХОДА МОЖЕ ДА УТИЧЕ НА РАЗВОЈ КОРОНА ВИРУСА: Старије и гојазне особе у већем ризику од КОВИДА

Фото: К. Михајловић

Брзина кретања користи се често као показатељ телесног здравља. Научници су анализирали податке на више од 400.000 људи обухваћених британском Биобанком, регистром који прати годинама здравље испитаника.

Од свих испитаника њих 973   после  заразе коронавирусом развило је тешки облик цовида-19 због којег су морали да буду хоспитализовани. У поређењу са особама нормалне телесне тежине гојазне особе имале су 49 посто већи ризик за развој тешког облика цовида-19.

Особе које су се споро кретале имале су највећи ризик развоја тешког облика цовида-19, без обзира на то јесу ли биле дебеле или не. Например, особе нормалне тежине које су споро ходале - мање од 4,8 километара на сат имале су двоструко веће изгледе за развој тешког облика цовида-19 у односу на људе нормалне тежине који су ходали брзином већом од 6,4 километра на сат.

Особе које су споро ходале често су имале и друге здравствене поремећаје. Брзина кретања често се користи како би се тестирао физички капацитет одраслих особа и предвидели ризици болести, инвалидитета и смрти.

- Брзина хода коју испитаници сами знају је једноставна мера функционалне способности и чини се да је фактор ризика тешког цовида-19 независно од тога је ли особа дебеле или не - кажу аутори студије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)