ДА ЛИ САМ ПРЕХЛАЂЕН ИЛИ ИМАМ КОРОНУ? Грађани опседају домове здравља - лекар објашњава која је најбитнија разлика

Новости онлине

14. 07. 2020. у 09:58

УЛАЗАК у расхлађене просторије са летње врелине и обрнуто, испијање хладних напитака, освежење на базенима и слично, ствари су које сви радимо током најтоплијег годишњег доба, а на које су нас наше мајке и баке упозоравале.

ДА ЛИ САМ ПРЕХЛАЂЕН ИЛИ ИМАМ КОРОНУ? Грађани опседају домове здравља - лекар објашњава која је најбитнија разлика

Фото: Д. Миловановић

Овакво понашање често доводи до "летњих" прехлада, кад им, пардоксално, време није. Међутим, како распознати овакву врсту респираторне инфекције на коју смо сви навикли у односу на нови корона вирус?

Доктор Александар Стојановић, директор Дома здравља "Др Милутин Ивковић" на Палилули каже да је тренутно повећан број пацијента који се жале на респираторне инфекције које нису изазване ковидом-19. У таквој ситуацију, напомиње Стојановић, важно је да лекари изврше прецизну тријажу оваквих пацијената како не би дошло до мешања између оних са ковидом-19 и обичном прехладом.

- Пошто смо сада у времену летњих инфекција, прехлада, алергија и слично, пацијент кад дође у дом здравља, ми вршимо тријажу и у разговору са њима, доктор одређује да ли је за ковид амбулату или доктора опште праксе. На лицу месту, по симптомима одредимо и видимо - рекао је др Стојановић.

У последње време се често расправља о симптомима корона вируса. Неретко се помиње да је листа симптома на корону проширена, а да повишена температура и сув кашаљ више нису најизразитији знаци нове болести.

- Симптоми короне су температура која траје дуже од три дана, онда је ту гребуцкање у грлу, отежано дисање, губитак чула мириса и укуса - што је јако битно јер се показало да су то два битна параметра. Такође, јавља се мучнина у стомаку, општа малаксалост и у последње време - дијареја. Код прехлада, такве симптоме немамо. На основу те клиничке слике пацијент се тријажира. Потом се ради лабораторију која буде готова за пола сата, на основу тога видимо каква је крвна слика и да ли има повећања или смањења леукоцита. Последња варијанта је, када нисмо потпуно сигурни - снимамо плућа. Ако снимак покаже да постоји пнеумонија онда сумња пада на ковид-19 - испричао је детаљно др Стојановић.

Како је и сам доктор Стојановић напоменуо, симптом губитка чула мириса и укуса је веома важан у детекцији корона вируса, међутим, у медијима се често и то доводи у питање. Па тако се помиње да се такви симптоми не јављају често код свих пацијента. Директор ДЗ Палилула отклонио је и ову недоумицу.

- Из мог искустава, у овом другом пику епидемије, већина млађих пацијената је имала те симптоме. То се више дешава код млађих особа, бар по мом искуству. У једно 90 одсто случајева, када су пацијенти пријављивали такве симптоме, били су позитивни на ковид-19 - закључио је др Стојановић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)