НАСТАВА ОД КУЋЕ, ИСПИТИ НА ФАКУЛТЕТУ: Универзитет се спрема да и нову школску годину почне онлајн предавањима

Љ. Бегенишић

14. 07. 2020. у 12:03

НАСТАВА ОД КУЋЕ, ИСПИТИ НА ФАКУЛТЕТУ: Универзитет се спрема да и нову школску годину почне онлајн предавањима

Фото: П. Милошевић

УПИС и испитни рокови на факултетима увелико трају, али на Универзитету у Београду већ се размишља о начину држања наставе у новој школској години, уколико епидемиолошка ситуација и на јесен буде неповољна.

Прелазак на онлајн наставу, када је проглашено ванредно стање због пандемије марта ове године, лакше је пало факултетима који имају више теорије него практичних вежби, док су се високошколске установе на којима су заступљени експерименти, рад са пацијентима и теренска пракса, довијале како да премосте овај сегмент наставе. Исти изазов биће и у новој школској години, уколико студенти пређу на рад од куће.

- Универзитет у Београду је спреман да већ од октобра реализује онлајн наставу - каже ректорка Иванка Поповић. - Учинићемо све да изађемо у сусрет студентима како упркос епидемији не би губили предавања и испитне рокове. Изазова је много и трудимо се да радимо најбоље што можемо. За овакво унапређење наставе потребан је новац, али и решење за експерименталне вежбе, рад са пацијентима и теренска пракса. Те вежбе су студентима потребне како не би били оштећени у свом школовању - наводи ректорка.

Факултети су у доба короне суочени и са изазовом онлајн полагања испита, јер наш Закон о високом образовању не предвиђа такав начин провере знања.

- Морамо да видимо који су то алати доступни да се обезбеди поузданост полагања испита, јер не желимо ни на који начин да обезвредимо дипломе које добијају наши студенти - истакла је Поповићева.

Према Закону о високом образовању, испити могу да се полажу искључиво у просторијама високошколске установе. Да би се то променило, мора и закон да се промени, а такву могућност најавио је министар просвете Младен Шарчевић:

- Ко год да буде министар мораће током августа да уради правилник за полагање онлајн испита јер наш закон то не подржава. У септембару ће морати закон да уђе у процедуру по хитном поступку да би се током октобра усвојиле измене везане за полагања.

Декани високошколских установа истичу да наставу у учионицама и предавања "уживо" ништа не може адекватно заменити, али и да "што се мора није тешко".

НЕПОТРЕБНА АКРЕДИТАЦИЈА

ДИЛЕМУ - да ли за извођење онлајн наставе факултети треба да добију акредитацију Националног акредитационог тела - разрешава продекан за наставу УБ проф. др Петар Булат. Он каже да ова врста наставе не подлеже акредитацији.

- Она је потребна за наставу на даљину, а притиснути околностима ми смо организовали онлајн предавања, што је нешто сасвим друго. Довољно је да Министарство просвете изда одобрење - каже проф. Булат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)