ЦЕЛА ЕВРОПА СПУШТА РАМПУ: У Грчку можда ни после 1. августа

Г. Чворовић - Ј. Субин

14. 07. 2020. у 09:01

ЦЕЛА ЕВРОПА СПУШТА РАМПУ: У Грчку можда ни после 1. августа

Фото: ЕПА

ГРЧКА граница остаје затворена за грађане Србије све до 1. августа, а није искључено да ће тако бити и после тога.

 То значи да Срби неће моћи у Грчку ни с негативним тестом на вирус корона. Одлуку да остану "закључани" за наше грађане, власти у Грчкој донеле су на основу тренутне, поражавајуће епидемиолошке слике у нашој земљи. И нису само Грци забранили улазак нашим грађанима, то је пре њих урадила већина земаља ЕУ. Чак и оне које су донедавно дозвољавале улазак, сада су вратиле двонедељни карантин. Међу последњима које су то урадиле су Мађарска и Хрватска.

Експресно су прошле две недеље од последње препоруке Европског савета за приступ шенгенском простору трећих земаља у току епидемије вируса корона. Србија се тада нашла међу 14 привилегованих земаља чијим грађанима је отворен пролаз, али се у међувремену епидемиолошка ситуација код нас знатно погоршала. Према сазнањима "Новости", очекује се да представници земаља чланица у Бриселу, сходно ранијем договору, данас у току дана саопште ревидирану листу.

Такође, према нашим сазнањима, водила се велика полемика око тога да ли да Србија и Црна Гора буду задржане на приоритетној листи, имајући у виду изненадно повећање броја случајева у целом региону Балкана.

- Неке од чланица су веома забринуте због актуелног развоја епидемиолошке ситуације на Западном Балкану и желе да спрече ризик даљег ширења заразе - истиче извор "Новости" у Европском савету.

Прва листа састављена је на основу процене Европске комисије још од 11. јуна, али се стање на терену од тада умногоме променило.

Не чекајући ревидирану листу, многе државе чланице су и пре 15. јула почеле редом да на основу појединачних одлука "спуштају рампе" за наше држављане, што им је и било омогућено препоруком од 1. јула.

Неке од оних које пролаз и даље држе отвореним пооштриле су услове, па је тако у више њих уведена обавеза четрнаестодневне самоизолације по доласку за наше држављане.

ТРАЖЕ ДОДАТНУ ПОМОЋ ОД ВЛАДЕ

УДРУЖЕЊЕ туристичких агенција, хотелијери, водичи и превозници упутиће Влади Србије писмо са апелом за додатну помоћ, због катастрофалних последица пандемије на њихово пословање. Према речима Сеничића, приходи агенција пали су за више од 90 одсто, и без секторске помоћи неће моћи да опстану.

- На летовању је око 70.000 људи из Србије, од тога је преко агенција отишла можда половина - казао је Сеничић. - То је тек око седам одсто од очекиваног прихода у шпицу сезоне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Goran

14.07.2020. 10:28

@kritik analitik - Najgore je to što smo neodgovorni bez obzira na bilo kakvo testiranje. Posle ovih demonstracija ćemo tek videti koliko će se stanje pogoršati. Sposobni smo samo za samouništenje samo zbog svog inaćenja i nediscipline. Bahati smo i svojeglavi do besmisla.

Ivan Zgrozeni

14.07.2020. 19:57

@kritik analitik - Nesto smrdi oko korone. Ove godine nisam, za razliku od predjasnjih, cuo da se neko u autobusu ili na ulici nakasljao a korona "hara". Neko nas laze. Jos nesto znam mada nisam lekar. NIKO NE UMIRE OD KORONE. Umire se od upale pluca koju je mozda izazvao virus. "Struka" nas laze da bi nas rezim drzao u kucnom pritvoru. Svinjarija!

Miljan

15.07.2020. 06:07

@Ivan Zgrozeni - Prijatelju i ja sam tako mislio dok mi se brat nije razboleo pa sam iz prve ruke imao informacije... Ne dao ti Bog da se razboliš od korone i da završiš u Covid bolnici, za tih 2 nedelje koje je proveo tu, mladi ljudi su umirali kao rukom... Pitaj bilo koju medicinsku sestru ili doktora kog baš znaš da ti kaže nešto o tome, i reći će ti da se ne saopštavaju prave informacije i da je mnogo mnogo gore nego što jeste.

Vrnjčanin

14.07.2020. 10:00

Porazavajuce je pricati o merama,kada je kod nas u Vrnjackoj Banji sve puno.Gostiju sa svih strana.Imucniji Pazarci i Beogradjani su se "sklonili" u Vrnjacku Banju izmedju ostalog.Zamislite tu kada bukne,kako cemo proci a ZC Studenica u Kraljevu,kom mi pripadamo,vec je na maksimumu.

Vrnjčanin

14.07.2020. 10:53

Porazavajuce je pricati o merama,kada je kod nas u Vrnjackoj Banji sve puno.Gostiju sa svih strana.Imucniji Pazarci i Beogradjani su se "sklonili" u Vrnjacku Banju izmedju ostalog.Zamislite tu kada bukne,kako cemo proci a ZC Studenica u Kraljevu,kom mi pripadamo,vec je na maksimumu.

Zeljko

14.07.2020. 13:59

Je..la ih vise ta korona.. Ne poznajem nikog ko poznaje nekog ko je oboleo.. Kad se preracuna broj zarazenih dobije se da je oboleo 1 od 1700 ljudi.. I stalno neke zabrane, neka ogranicenja.. Muka mi je vise.. Hocu da zivim normalno.. Ako mi je sudjeno da umrem, umrecu i gotovo..

Goran

14.07.2020. 18:06

@Zeljko - Umesto da se naoruzate strpljnjem vi negodujete kao neko dete od pet godina. Ako ne poznajete nikoga obolelog od virusa niko vam ne brani da odete do prve kovid bolnice i upoznate se sa situacijom. Za koronu nam niko nije kriv a tice vas se kao i sve ostale. Zivecete normalno ali ne tako brzo i sigurno ne ove godine. Ako se predate to je vas problem ali nemojte da otezavate situaciju vasim najblizima i svima ostalima kojima je stalo do licnog zdravlja. Bolje volontirajte i pomognite u ovakvoj situaciji. Osecacete se bolje.