ТЕСТИРАЊЕ У ПОМОРАВЉУ: Позитивно више од 40 одсто узорака

З. Рашић

понедељак, 13. 07. 2020. у 21:10

ТЕСТИРАЊЕ У ПОМОРАВЉУ: Позитивно више од 40 одсто узорака

Ћурпија / Фото З. Р.

У протекле две недеље у шест општина Поморавског округа од 259 грађана са респираторним проблемима узети су брисеви ради тестирања на ковид 19, а резултати су стигли за 192 особе и више су него алармантни.

Од тог броја позитивно је чак 80 особа, што је нешто више од 41 одсто пристиглих резултата. Највише је тестираних са територије града Јагодине. Од сто узетих брисева, резултати су стигли за 73 особе, позитивних је 30, у процентима 41 одсто. У Ћуприји је у истом периоду на анализу послато 67 узорака, резултати су стигли за 46, од којих је вирус потврђен код 20, што је 43,4 одсто.

Најмањи проценат откривених случајева је у општини Параћин. За 43 од 55 особа су стигли резултати, а позитиван налаз има 15, у процентима 34,8 одсто. У Свилајнцу је тестирано 18 лица и половина је позитивна, за две особе налаз још није стигао. Слична је ситуација и у Рековцу – тестирано је 11 особа, а зараза коронавирусом потврђена је код 6.

Због оваквог раста броја заражених у Поморављу, хитно је реаговао Општински штаб за ванредне ситуације у Ћуприји који је на данашњој електронској седници донео наредбу о посебним мерама заштите становништва од ковида 19 у тој општини. Између осталог, у сваком затвореном простору јавне намене уведено је обавезно коришћење маске уз минималну дистанцу од два метра, као и у јавном превозу, а у продајним објектима ограничен је број потрошача који треба да имају на располагању по особи најмање четири квадрата.

Ресторани, кафићи и остали пружаоци угоститељских услуга у зтавореном делу простора нећ пружати услугу од 21 сат до 6 изјутра, док баште могу да раде до поноћи. Окупљања у затвореном простору су забрањена, а на отвореном само до двадесет особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)