ЈОШ ЈЕДНО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ У СРБИЈИ: Ситуација критична, пацијенти долазе са тешким упалама плућа

Танјуг

понедељак, 13. 07. 2020. у 20:12

ЈОШ ЈЕДНО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ У СРБИЈИ: Ситуација критична, пацијенти долазе са тешким упалама плућа

Фото: Н.Карлић

ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација са корона вирусом у Војводини се не смирује, а Сремска Митровица постала је ново жариште, изјавио је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и додао да је у митровачкој болници смештено око 80 оболелих од Ковида-19.

Гојковић је казао да се на територији Војводине у последњих пет до седам дана бележи између 110 и 120 нових случајева корона вируса.

- Нема стабилизације, због свега што се дешавало у претходних недељу дана, очекујемо повећање броја оболелих - рекао је Гојковић.

Он је навео да су капацитети болница у Војводини у највећој мери попуњени и да се у Клиничком центру Војводине тренутно лечи 219 пацијената, да је 19 на респиратору и да стално стижу нови.

Додао је да су попуњени и капацитети Опште болнице Панчево и ковид центра у Врбасу, као и да се појавило ново жаршисте у Сремској Митровици, где је, како је рекао, хоспитализовано око 80 инфицираних вирусом корона.

Нагласио је да се повећава број заражених у свим градовима Војводине, а да критичан број оболелих имају Рума, Суботица и Пландиште, док је убедљиво највише инфицираних у Новом Саду.

Гојковић је казао да су клиничке слике оболелих изразито тешке и да готово сви пацијенти долазе с тешким упалама плућа и да одмах захтевају кисеоничну терапију.

- Морамо да схватимо да здравствени систем неће моћи да издржи, ако не будемо смањили број пацијаната у болницама, а то једино можемо ако се приџавамо свих мера - рекао је Гојковић и додао да је превенција основ лечења корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)