НАЈВЕЋИ БРОЈ РАЗВОДА ЗА ПЕТ ГОДИНА: У Србији се лане венчало више од 35.000 парова, а разишло се скоро 11.000

В. Црњански Спасојевић

недеља, 12. 07. 2020. у 11:47

НАЈВЕЋИ БРОЈ РАЗВОДА ЗА ПЕТ ГОДИНА: У Србији се лане венчало више од 35.000 парова, а разишло се скоро 11.000

Архива Новости

БРОЈ закључених бракова у Србији све више опада, број развода је у порасту, млада и младожења све су старији, а расте и број деце рођене у ванбрачним заједницама.

 Ово је суштина најновије анализе Републичког завода за статистику за 2019. годину, у којој се наводи да се лане венчано 35.570 парова, што је за два одсто мање него годину пре тога, а да се развело 10.899, што је за чак девет одсто више него у 2018! То је уједно и највећи број развода у последњих пет година.

За три одсто је мањи и број првих бракова (28.113), а просечна старост младожење је 34,5 година, а невесте 31,3.Подаци РЗЗС показују и да су најчешће брачни парови држављани Србије, и то исте националности у чак 88 одсто случајева. У две трећине новосклопљених заједница млада и младожења имају и исти степен образовања и обије су економски активни.

Просечно трајање прекинутог брака је 13,5 година, а просечна старост мужа при разводу 44,2 године, док је жене 40,6. Током 2016. и 2017. имали смо мање развода, да би пре две године бројке опет нагло порасле. Везе се најчеће растурају у првих пет година од венчања, нешто мало мање у других пет, а занимљиво је да одмах после тога "пуцају" бракови после сребне свадбе!

Нешто мало више разведених бракова су они са децом (5.806) и то најчешће са једним дететом. Издржавана деца најчешће су додељивана мајци, а број заједничких старатељстава већи је него у случајевима када старатељство добије само отац.

Стопа венчања у односу на број становника најнижа је у Јужној и Источној Србији, а највиша у Београдском региону и Војводини. Стопа развода највиша је у Војводини, а најнижа у Шумадији и Западној Србији. У РЗЗС још кажу и да је развода прошле године за 1.518 више него 2015.

- Мушкарци и жене све касније улазе у брак, али се касније и разводе. Разлика у годинама између супружника у просеку износи нешто више од три године. Мушкарци су старији од жена посматрајући и закључене и разведене бракове - констатују у РЗЗС.

НАЈВИШЕ СОФИЈА И ЛУКЕ

ПРОШЛЕ године рођено је 64.399 беба. Најчешће женска имена била су: Софија, Дуња, Сара, Теодора, Милица, Мила, Хелена, Тара, Николина и Лена.

Најчешћа мушка су: Лука, Лазар, Стефан, Василије, Вук, Александар,

Михајло, Андреј, Павле и Филип.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

milica carica

12.07.2020. 14:57

Moj savet svim mladim bračnim parovima ako počne u braku da ne valja - da vas bije, šamara, kontroliše i zivot i novčanik, odmah razlaz, ali isto tako i druga strana ako je po kafićima, zanemarila decu, nije dobra majka i supruga, od tog braka nema ništa. Kazem vam iz iskustva jer ga trpim 40 godina, a to govori da samnom nešto nije u redu kad mogu toliko da opstajem s čovekom koji mi ništa ne znači.