У Сјеници и Тутину затворене предшколске установе, остале раде пуним капацитетом: У Београду и Ужицу гужва по вртићима

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

08. 07. 2020. у 11:40

У Сјеници и Тутину затворене предшколске установе, остале раде пуним капацитетом: У Београду и Ужицу гужва по вртићима

Фото: Новости архива

ВИРУС корона није заобишао ни вртиће, што повећава страх код родитеља који немају избора и због посла морају да остављају децу у предшколским установама. Према подацима које је изнео епидемиолог др Предраг Кон, само у Београду је, у скорије време, заражених било у 11 државних и приватних вртића. Вирус је имало 25 запослених и 14 деце.

Неки градови, попут Тутина и Сјенице, потпуно су затворили обданишта, док су у другима групе и даље пуне.

- Вртићи у Београду и Ужицу су пребукирани и у њима се не поштују првобитно прописане мере да у групама може да буде само половина деце од важећих норматива - тврди, за "Новости", Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколаца. То значи да ни у једној соби не би смело да буде више од десетак малишана.

Она наводи да у овим обдаништима није могуће држати физичку дистанцу.

- Када су предшколске установе почеле да раде по инструкцијама од 11. маја, све је функционисало - каже наша саговорница. - Међутим, када је надлежност прешла на локалне кризне штабове, дошло је до озбиљних проблема. Неке општине имају слуха, али већина, нажалост, не.

Она наглашава да је у Ужицу врло тешка ситуација и да су заражена и деца и запослени, а никакве додатне мере се не спроводе. Вртићи у епидемиолошки најугроженијим градовима, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, и даље неометано раде. У почетку су децу доводили само родитељи који имају потврду послодавца да не могу да раде од куће, а сада тог ограничења нема.

- Велики проблем у Београду је и немогућност коришћења клима-уређаја. Врућине су несносне, просторије не могу да се проветре, а деца и васпитачице се презнојавају. Није хумано боравити у таквим условима - каже Јовановићева. - Тако, уместо да у собама буде десетак малишана, сада их је у просеку по 20.

Јовановићева додаје да су Жабари, Лучани, Чачак, Јагодина, Косјерић, Ваљево само неки од градова у којима локална власт има разумевања за запослене у обдаништима. Ту се и даље не може у групу без потврде, а обезбеђена су и заштитна средства.

ПОТВРДЕ ДА МОРАЈУ НА ЊИВУ

У КОСЈЕРИЋУ, наводи Јовановићева, потврде су и даље потребне, иду само деца запослених, мада је било оних који су доносили потврде од регистрованог пољопривредног газдинства да су ангажовани, па не могу да чувају децу. "Климе" се не укључују, као и у већини вртића, а маске су имали по две седмично, само прве две седмице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)