Доктор Кон: Још се размишља о полицијском часу, ситуација у Београду се поправља

Новости онлине

08. 07. 2020. у 10:47

Доктор Кон: Још се размишља о полицијском часу, ситуација у Београду се поправља

Фото: Новости архива

Епидемиолог Предраг Кон каже да његов разговор са председником Србије Александром Вучићем о увођењу полиицијског часа није одлука Кризног штаба, већ да су то само прва промишљања и поручио да се процењивање ради свакодневно.

Кон је рекао да се ситуација у Београду поправља и поручио да "никоме није на крај памети да неког малтретира" и да је тужан због онога што се јуче догодило.

"Кризни штаб има 40 људи, а разговор између мене и председника није одлука Кризног штаба без обзира што велико поверење улаже у мене. То су само прва промишљања, то што је са тим изашао у јавност је његова одлука, мозда сам му и захвалан на томе, али реакција није изостала", рекао је Кон.

Он је напоменуо да је главни циљ спрецавање контаката како се вирус не би даље ширио.

"Када сам разговарао са председником о новим мерама говорили смо само о Београду. Наглашавам да се ситуација мења. Ми морамо да спречимо контакте и то је главни циљ. Најефикасније се спречава најтежим мерама", рекао је Кон.

Он је нагласио "ником није на крај памети да неког малтретира" него је једини циљ да стално имамо спреман здравствени систем.

"Тренутно је то једини циљ уз спасавање живота. Морамо из дана у дан да пратимо ситуацију, нема другог начина", поручио је Кон.

Он је додао да постоје показатељи да се ситуација поправља у Београду.

"У последња три дана имамо око 300 до 450 оних који су тестирани са сумњом на вирус, пре тога смо имали у просеку око 600, чак и више дневно", рекао је Кон.

Осврнуо се и на синоћна дешавања и протесте који су одржани због најава нових епидемиолошких мера и полицијског часа.

"Желим здравље свим грађанима и становницима Србије, изражавам осећај дубоке туге због свега што се десило синоћ, са великим разумевањем очаја људи", поручио је Кон.


Кон је појаснио и да се епидемиолошка слика није променила од синоћ и истакао да су мере у смислу неопходности максималног спречавања контаката, између осталог и те које је најавио председник Вучић.

"Главни индикатор када би се те мере спроводиле је попуњеност здравствених установа у Београду. У једном тренутку је било и 300 хоспитализованих на дан, а ако се та брзина попуњавања смањи нећемо упасти у ту ситуацију, не смемо да дозволимо да немамо места. Сада имамо проширења капацитета на Бањици и у Арени, рекао је он.

Говорећи о новим ковид болницама које су у плану да се граде, Кон је рекао да се то ради превентивно и да мора да се схвати да је вирус још ту.

"Ми ћемо га потиснути опет за пар недеља и бити у прихватљивој ситуацији. Проћи це опет око месец дана док не почне пораст. Опет зависи од колективног имунитета, ако крене још један талас може да буде тежи од овога. Сад имамо проблеме са капацитетом и нормално је размишљање о томе да су потребни капацитети за јос тежу ситуацију", истакао је Кон.

Он је нагласио да "мора да се комуницира са јавношћу, да се саопшти све оно о чему промишљамо и да кад се деси тако нешто немамо овакав очај који је испољен јуче и који могу да разумем".

" Заиста сам тужан због тога", поручио је он.(kurir.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)