Код нотара бесплатно: Јавни бележници од данас на клик издају изводе из листа непокретности

Бета

06. 07. 2020. у 11:46

Код нотара бесплатно: Јавни бележници од данас на клик издају изводе из листа непокретности

Фото: В. Данилов

Министарство правде саопштило је да поздравља почетак примене уредбе која омогућава грађанима Србије да изводе из листа непокретности добију у канцеларијама јавних бележника.

Реч је о Уредби о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода из Геодетског катастарског информационог система од стране јавних бележника и геодетских организација, која је данас ступила на снагу.

"Захваљујући Правосудно-информационом систему (електронска размена података између правосудних и других органа) јавни бележници 'на клик' могу грађанима да издају извод из листа непокретности", наведено је у саопштењу.

Додаје се да је за све послове код јавних бележника, у којима је потребан тај извод, његово издавање бесплатно.

"Издавање извода се наплаћује само у случајевима када је грађанима потребан за обављање послова ван јавнобележничких канцеларија и накнада је доста нижа од оне која је до сада наплаћивана", поручују из Министарства правде и додају да грађани више не морају да два пута одлазе на шалтере катастра, како би прво поднели захтев, а потом и подигли извод, јер ће код јавних бележника моћи да изваде извод из листа непокретности.

"Том уредбом је, такође, дефинисано и да у јавнобележничким канцеларијама приликом прометовања непокретности грађани не морају прибављати извод из листа непокретности, јер јавни бележник врши увид по службеној дужности у централну евиденцију катастра непокретности", стоји у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)