Нови талас заразе донео пораст обољења међу млађим особама: Вирус корона и младима налази слабу тачку

Б. Радивојевић

02. 07. 2020. у 07:13

Нови талас заразе донео пораст обољења међу млађим особама: Вирус корона и младима налази слабу тачку

Фото: Танјуг

О ВИРУСУ корона, због којег је само за 24 сата у Србији готово дуплиран број пацијената на респираторима, за више од пола године, колико је званично присутан, није се много сазанало, али се показало да су почетни ставови да су деца и млади од њега "заштићени" били - заблуда.

У КБЦ "Др Драгиша Мишовић" у првом "пику" епидемије у једном тренутку било је на лечењу готово 50 малишана. Сад у Врњачкој Бањи имамо инфицираног шестогодишњака, а болнице су пуне младих оболелих од ковида 19, чак и са обостраном упалом плућа.

Све то, можда, и потврђује тезу др Предрага Кона, епидемиолога, "да нам је овај вирус показао да ништа не знамо о њему". Још је, бар донекле, одржива теза да је код деце и младих ризик од компликација ковида мањи него код старијих, али то, у принципу, важи за готово сваку болест. Огромна већина оболелих, који се тренутно лече у ковид-центрима у Србији, има између 20 и 50 година, а сама чињеница да су у болници доказује да немају ни изблиза безазлену форму болести.

СПРЕМА СЕ ЈОШ ПОСТЕЉА

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар за данас је заказао састанак са директорима ковид-болница, на којем ће, како сазнају "Новости", бити анализирана попуњеност капацитета, расположивост кадра, опреме, лекова. На основу те анализе, биће донета одлука и о евентуалном проширивању капацитета за пацијенте са ковидом. Места у болницама има, али се размишља и о резервним постељама у случају да се обистине процене да нас прави пик оболевања очекује за пет-шест дана. У том случају би у Београду, КБЦ "Звездара", који је засад одвојио 60 постеља за ковид, опет постао искључиво ковид-болница.

И Светска здравствена организација упозорава да широм света све више младих озбиљније оболева или умире због заразе.

- У неким земљама су забележени случајеви појединаца у 30-им, 40-им и 50-им годинама живота који су након заразе завршили на интензивној нези и умрли. Неки су имали друге хроничне болести, а неки не - саопштила је докторка Марија ван Керков, управница Одељења за емергентне болести и зоонозу из Женеве.

Стручњацима још није познато зашто се болест код неких појединаца развија у тешку, а код других пролази с релативно благим симптомима. У Италији, рецимо, 10 до 15 одсто свих лечених на интензивној нези млађи су од 50 година.

- Сви могу да се разболе, без обзира на узраст и пол и то би напокон морало озбиљно да се схвати - каже, за "Новости", професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог и члан Кризног штаба. - Вирус сигурно није ослабио, то тврде сви озбиљни светски научници, а доказ је да има све више оболелих, и да се инфицирају све старосне групе.

Већина млађих инфицираних ипак прегура ову заразу са благом клиничком сликом, чак и без икаквих симптома. Али, нико не може да зна како ће се болест развијати, и зато лекари, нарочито клиничари, углавном не деле став др Бранимира Несторовића::

- Ако треба да се разболите, најбоље је сад кад је вирус релативно слаб. Сад је много мањи проценат тешких форми обољења.

Клиничари, ипак, сматрају да би то било превише ризично.

- Неко просто може да има такав генетички склоп да има неку слабу тачку и док она није на удару, неће ни знати за њу. То је тај феномен Ахилове пете - каже имунолог др Срђа Јанковић.

На прагу 18. недеље откако је вирус откривен у Србији, ипак, имамо ситуацију коју нико није очекивао - болнице су пуне и стиче се утисак да вирус код младих сада изазива теже симптоме него у првом пику епидемије.

- То је логично јер су сад млади и највише изложени, окупљају се, не држе дистанцу, не носе маске, а у директном контакту се вирус брже преноси, унесе се већа количина вируса, па је и форма болести тежа - каше професор Пелемиш. - Још један проблем је то што се инфицирани касно јављају лекару, па се болест развије. Свако ко има повишену температуру, малаксалост, замара се, може одмах бити примљен у болницу, и без теста којим је потврђен вирус корона, јер симптоми јасно указују на тежину болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)