Проширен списак симптома корона вируса: Поред оних које знате, појавили се и ОВИ - ИМАЈУ ИХ ЗАРАЖЕНИ У СРБИЈИ

Новости онлине

30. 06. 2020. у 17:22

Проширен списак симптома корона вируса: Поред оних које знате, појавили се и ОВИ - ИМАЈУ ИХ ЗАРАЖЕНИ У СРБИЈИ

Фото: Depositphotos

До сада смо знали да на корону посумњамо ако приметимо сув кашаљ, температуру, отежано дисање и малакасалост, међутим нови случајеви пријављују и губитак чула укуса и мириса, дијареју и мучнину.


- Проширен је списак симптома. Придодати су дијареја и мучнина. То можда указује, не тврдим стопроцентно, на неке нове видове вируса - рекао је јуче гостујући на РТС-у директор ДЗ "Др Милутин Ивковић" на Палилули Александар Стојановић.
Оно што је он приметио код пацијента у ковид амбуланти у дому здравља на Палилули, потврђује се и на сајту Градског завода за јавно здравље.

На том сајту кажу да су основни симптоми ове болести слични грипу и да су то у основи температура, сув кашаљ, отежано дисање, бол у мишићима и умор. Касније је Центар за контролу и превенцију болести придодао и симптоме попут главобоље, губитка чула укуса и мириса као и болове у грлу.

Они напомињу и да су то симптоми који се најчешће јављају, али понекад их не мора ни бити.

Тако симптоми могу бити дрхтавица уз сув кашаљ или отежано дисање.

ГЗЈЗ као и доктор Стојановић напомињу да симптом може бити и дијареја.
Такође, Центар за контролу и превенцију болести истиче да су такозвани симптоми алергије - запушен нос или константно цурење носа, мучнина и дијареја три нова симптома короне вируса.

Центар за контролу и превенцију болести напомиње да ће наставити са допуњавањем листе како се истраживање о вирусу буде развијало.

Развијање симптома и клиничка слика оболелих зависи од претходног здравственог стања пацијента. Hронични болесници, нарочито они који имају срчане проблеме, дијабетес или проблеме са плућима су ризичнији него остали. Тежина симптома зависи од старости пацијента и имунитета. Први знаци инфекције појављују су у временском процепу од два до 14 дана након инфекције вирусом.
(Блиц)
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)