У Грчку не могу они са високом температуром: Групе Срба стигле на егејске плаже

Е. В. Н.

16. 06. 2020. у 22:19

У Грчку не могу они са високом температуром: Групе Срба стигле на егејске плаже

Фото: Немања Минов

СРПСКИ туристи који имају уплаћене аранжмане у Грчкој до краја јуна у уторак су одахнули.

Иако током дана није стигла званична дозвола грчке владе да се одобри улазак грађанима наше земље, већина оних који су се упутили ка летовалиштима у Елади тамо су и стигли. Рампа на бугарско-грчкој граници је, после усмене инструкције надлежних подигнута у ноћи између понедељка и уторка, а у уторак током дана је већина путника успела да пређе границу. Црвено светло добили су само они који нису прошли први тест.

Званична дозвола за улазак Срба донета је у уторак, касно поподне. Није издата раније, јер су премијер Киријакос Мицотакис и министар спољних послова Никос Дендијас на службеном путу у Израелу, али су полицији усмено јавили дa пушта све наше грађане за који процене да немају симптоме вируса корона. Овом одлуком Срби могу несметано у Грчку преко Бугарске, а омиљени "српски прелаз" - Евзони између Северне Македоније и Грчке остаје закључан до 1. јула.

Екипа "Новости" у уторак је била на бугарско-грчком граничном прелазу Кулата-Промахонас и уверила се да је већина грађана успела да настави пут до мора. Десетак аутомобила вратило се за Србију, након што су дежурне медицинске екипе на прелазу утврдиле да неко од путника има повишену температуру. Обављали су се само насумични тестови случајним узорком. На летовање су кренули људи из Београда, Ужица, Зрењанина.

Како нам је испричала Александра Панајотовић, која је са супругом у уторак отишла у Пефкохори, више од два сата су чекали на граници са Грчком, само да дођу на ред да предају пасоше. Када су стигли, полиција им је узела документа и одвојила их је са стране.

- Све грађане Србије заустављају, а неке насумично и тестирају, тако што им раде брис грла - рекла нам је Панајотовићева. - Када смо предали пасоше, чекали смо два сата да нас прозову. Онда су уписали где идемо, број телефона и регистарске таблице. Нас нису тестирали, али породицу која је била испред нас јесу. Брисеве узимају само одраслима, деци не. Свима мере температуру. Највећи број аутомобила, који су били на граници, скоро 80 одсто био је из Бугарске. Тек покоји ауто је из Србије.

Да је све протекло у најбољем реду, али ипак уз чекање, потврдила нам је и Александра Фундук, која је допутовала у Врахос. Ни њих нису тестирали, али су само дали податке. Место где они летују је прилично празно, нема туриста и домаћини су се обрадовали када су их видели.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, изјавио је да туристичке агенције неће кренути пут Грчке све док не добију званичну потврду да грађани Србије могу да уђу у ову земљу. Како је рекао, ниједну агенцију неће пустити да пође без тога, како не би дошло до још већих непријатности на путу.

Грчки министар туризма Хари Теохарис је рекао да ће грађани Србије бити изузети од забране уласка и да ће моћи да уђу у Грчку, упркос директиви Европске уније о блокади у њиховим земљама.

- Постоји и интервенција премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса да се ова ситуација среди - изјавио је грчки министар туризма Харис Теохарис. - Проблем са туристима из Србије настао је после објављивања Владиног гласника. Полиција и царина онда нису дозволиле грађанима "трећих земаља" да уђу у земљу. Ипак, ово ограничење ће важити за све државе Западног Балкана, осим за Србију.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је у уторак изјавио да је на Грцима да исправе своју грешку:

- Да будем потпуно искрен и отворен, они су звали наше туристе и обраћали су се нашим грађанима, који су, кад су кренули наишли на све ове проблеме. У њиховом је интересу да све то исправе. Одлука о затварању грчке границе донета је преко ноћи.

- Ситуација која се догодила са Грчком само је показала да смо у праву, када смо позвали наше грађане да проведу одмор у Србији - рекао је министар туризма Расим Љајић. - Има много непознаница, доста ствари које нису разјашњене. Грчки званичници су нам обећали да ће границе бити отворене, а онда су их одједном затворили. Па је, током ноћи, отворен само један прелаз преко Бугарске.

ПОПУСТ УЗ СРПСКИ ПАСОШ

ГРЧКИ хотелијери одлучили су да сваког госта који се појави са српским пасошем часте са 10 одсто попуста.

- Договорили смо се да частимо српске туристе овим попустом, а управо обилазимо кафиће и договарамо да овај попуст важи за кафу на читавом Тргу Аристотел што значи да треба да шетате кроз Солун поносно са српским пасошом у руци - каже Лефтерис Муцикис, солунски хотелијер.

Ставрос Пападопулос, власник "Изи бара" у центру Солуна наводи да сезона у Грчкој још није почела и да је до сада имао само грчке госте.

- Сви чекамо српске туристе да коначно дођу, јер знају да уживају уз кафу са погледом на море - казао је Пападопулос.

ХОТЕЛИЈЕРИ ОГОРЧЕНИ

НЕГАТИВНЕ, готово огорчене реакције челника туристичке регије Северне Грчке, туристичких радника, угоститеља, преплавиле су у уторак друштвене мреже и грчке медије. Забрана уласка српским туристима дочекана је уз највеће негодовање. Смењују се негодовања, па чак и позивање на оставку Владе! Према речима Евангелије Ксиптере, председнице Удружења хотелијара Северне Грчке, недопустиво је да премијер у једном тренутку најављује отварање граница 15. јуна, а затим без најаве забрањују улаз до 30. јуна!

- Обезвредили сте и нас и туристичке агенције страних држава, као и туристе који су после много сати путовања заустављени на граници. Наша земља изгубила је кредибилитет на свим туристичким тржиштима - изјавила је Ксиптера.

Јоргос Каралис, градоначелник Олимп-Диона пита да ли је било тешко најавити унапред непримање туриста, а власник Туристичке агенције "Зеус травел" Танасис Нанакос поручује Влади своје земље. "Срам вас било! Затворили границе према Србима, када су већ стигли до границе!"

САМО СА ТЕСТОМ У МАКЕДОНИЈУ

СЕВЕРНА Македонија би требало у среду да отвори све граничне прелазе, с тим да је за улазак обавезан негативан PCR тест стар највише 72 сата, одлучила је у уторак влада у Скопљу. Обавезно је и потписивање изјаве о прихватању обавезне самоизолације од 14 дана у случају разбољевања, на основу које Државни здравствени инспекторат прави решење за надзор и о кућној самоизолацији коју контролише полиција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)