ДОКТОР КОН О ДУЖЕМ РАСПУСТУ: Коначну одлуку доноси Кризни штаб, ево када треба размишљати о онлајн настави

Novosti online

28. 10. 2021. у 14:43

МОДЕЛ рада у школама наредне недеље требало би да буде спроведен "врло слично као и до сада", каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

ДОКТОР КОН О ДУЖЕМ РАСПУСТУ: Коначну одлуку доноси Кризни штаб, ево када треба размишљати о онлајн настави

Фото: Принтсцреен

Епидемиолог је казао да је присуствовао разговорима са Тимом за праћење епидемиолошке ситуације у школама у‚Батуту у уторак заједно са министром здравља Златибором Лончаром, а потом и на данашњем разговору са Министарством просвете.

Главни закључак је да родитељи не пријављују заражену децу, али да је Тим спровео опсежну анализу након које се долази до става да је већи пренос из породице у школу, него обратно.

Прелазак на онлајн наставу

Он је навео да без рестриктиктивних мера прелазак на онлајн наставу не би имало озбиљан ефекат који се очекује.

- Тражили смо затварања на 10 дана свега осим онога за животне протребе,, а апсолутни минимум да би могло да се очекује озбиљније деловање мера јесте 24 сата да се уведу ковид пропуснице. Сутра ће изаћи Министарство просвете са моделима за школе за следећу недељу - казао је Предраг Кон за "Блиц".

Он каже да је иницирао и да је разговарао са министром Лончаром и Ружићем те да је дошло до сагласности да без стиктнијих мера у целој популацији нема ефекта.

- У том тренутку има смисла затварати школе - јасан је епидемиолог.

- То тек треба да се расправи на Кризном штабу, а састанак очекујемо следеће недеље - рекао је Кон.

Какве ће одлуке, епидемиолог није желео да прогнозира унапред.

- Међу опцијама је ранији распуст који је иначе кратак и траје од 11. до 14. То је у разматрању и није још увек одлучено. О томе ће се расправљати. Нама свима стоји притисак огроман број заражених. Почињу се видети ефекти оштријег инспекцијског надзора - каже Кон.

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа препоручио је данас да се што дуже одржи непосредна настава у складу са важећим мерама и препорукама.

Како је раније најављено, препоруке Тима биће упућене Кризном штабу, а одлука о евентуалној промени модела наставе у појединим јединицама локалне самоуправе за следећу седмицу биће донета сутра.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ОВДЕ СЕ ВОДИ БОРБА ЗА ЖИВОТЕ: Црвена зона ковид болнице у Крушевцу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)