САВЕТ ЗА ВОЗАЧЕ: Зимске гуме можете ставити и пре обавезног рока

Танјуг

28. 10. 2021. у 14:19

ЈОВИЦА Митић, из Ауто-мото савеза Србије, посаветовао је данас возаче да на своја возила ставе зимске пнеуматике и пре 1. новембра, када их закон обавезује на то.

САВЕТ ЗА ВОЗАЧЕ: Зимске гуме можете ставити и пре обавезног рока

Фото Н. Фифић

- Када су овакве временске прилике, када у јутарњим и вечерњим сатима има магле, када су коловози влажни, а температуре око нултог подељка што је погодно за стварање поледице, не би било лоше да возачи одмах намонтирају зимске гуме, јер ће њихова вожња бити безбеднија са зимским пнеуматицима у тим временским условима - рекао је Митић.

Према Закону о безбедности саобраћаја, возачи су дужни да од 1. новембра до 1. априла, уколико има снега, леда или поледице на коловозу, имају све четири зимска пнеуматика, а ван насељеног места да у гепеку имају и уређаје за повећање тракције (ланце за снег).

Митић каже да су возачи у нашој земљи одговорни и да преко 80 одсто њих користи зимске гуме, а када су снег и поледица, истиче, око 99 одсто њих користи зимске пнеуматике.

- Мој савет возачима је да користе зимске пнеуматике, јер ће њихова безбедност сигурно бити много већа - поручио је Митић.

Он објашњава да је сам састав летњих гума другачији од зимских, те да пнеуматаци другачије пријањају на асфалтну подлогу.

- Самим тим, другачије се понашају приликом вожње, траг кочења и стабилност возила су другачији, а самим тим и вожња и безбедности путника - закључио је Митић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)