ВРЕМЕНСКИ ФЕНОМЕН У СРБИЈИ: Зато је на Копаонику данас топлије него у Београду

Novosti online

28. 10. 2021. у 09:52

ДОК је јутарња температура на територији скоро целе Србије овога јутра у минусу, на планини Копаоник је чак 6 степени. Занимљиво је и то што је за разлику од многих градова са јутарњом маглом и сумаглицом, јутро на планини освануло ведро и сунчано.

ВРЕМЕНСКИ ФЕНОМЕН У СРБИЈИ: Зато је на Копаонику данас топлије него у Београду

Фото: Н.Живановић

За овакву појаву постоји и метеоролошко објашњење. Наиме, Србију је данас задесио феномен температурне инверзије, на коју указују из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), те је услед ове појаве температура у брдско-планинским пределима јутрос била виша у односу на котлине и низије, пише Блиц.

Према временској прогнози наредних дана оваква јутарња температура на Копаонику ће чак ићи и један степен више.

Шта је температурна инверзија?

Како стручњаци објашњавају суочили смо се са температурном инверзијом, појавом која је супротна од очекиване - да уместо да температура пада како се пењемо навише, она заправо расте.

Фото: Принтскрин

Овај феномен, кад је на планинама топлије него у низијама, зове се температурна инверзија. Док у нормалним условима температура опада са порастом надморске висине, код овог феномена се, дакле, дешава супротно.

Температурна инверзија се најчешће дешава током хладних, стабилних зимских дана, кад се велика количина хладног ваздуха спусти у долине, док су планински предели на сунцу. У таквим условима температура расте у складу са надморском висином, па тако низије могу бити у дубоком минусу, док на планинима може бити и 10 степени више.

Када је тло у току ноћи хладније од ваздуха, атмосфера предаје топлоту подлози, услед чега се хладе прво слојеви ваздуха непосредно уз подлогу, а затим и виши слојеви. Самим тим, ти слојеви ближи тлу постају знатно хладнији у односу на мало више слојеве изнад, па се тај топао ваздух изнад нађе "у сендвичу", јер је и испод и изнад њега хладан ваздух.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)